Рекорден брой състезатели ще участват в международния турнир "Сабята на Етрополски"

снимка: standartnews.com

Рекордните 122-а състезатели от седем страни ще участват в V международен турнир по фехтовка "Сабята на Етрополски" тази събота и неделя в София.

 

Състезанието е кръг от Европейската купа за кадети и е организирано от Фехтовална академия "Етрополски" (ФАЕ) и ФК "Свечников", съвместно с БФФехтовка.

 

Патрон на турнира е столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се очаква да награди победителите в неделя. В надпреварата в зала "София" оръжия ще кръстосат талантливи сабльори от Австрия, Исландия, Румъния, Гърция, Сърбия, Турция и България.

 

След миналогодишната победа на Любослав Бурнев, възпитаник на ФАЕ и ФК "Свечников", сега надеждите за силно българско представяне са свързани най-вече със стипендиантите на академия "Етрополски" Иван Мандов и Радослав Христов, както и с Георги Георгиев.

 

Боевете в зала "София" ще започват в 9.30 часа, а финалите ще бъдат от 17 часа. Турнирът, носещ името на живата легенда на българската фехтовка Васил Етрополски, беше учреден по случай неговата 50-годишнина през 2009 година. Тогава, в рамките на няколко месеца, бяха проведени 2 издания на състезанието.