Рекорд! Наш тенисист не даде точка на грък в Созопол

17-годишният българин Христо Валеов влезе в историята на тениса, след като не даде точка на съперника си на турнира ITF на твърди кортове "Санта Марина Къп" в Созопол с награден фонд 15 хиляди долара, пише Блиц.

Нашето момче смаза с 6:0, 6:0 гръцкия си съперник и го разби общо с 48:0 точки. Това се случва за втори път в световната история на тениса – да не позволиш нито точка на опонента си, и Христо заслужено влиза в световната алея на славата.

В същия турнир обаче грозно впечатление направи тенденциозната грешка на главния съдия, който реферираше мача на големия ни талант Алекс Донски и №200 в света Лукас Катарина. Некадърният рефер присъди точка на родения в Монако тенисист, която излезе на една педя от корта.

Разиграването се оказа ключово в срещата и Донски загуби с 0:2 сета. Алекс обаче остави отлични впечатления с някои отигравания и асове от втори сервис. Крайно време е българските съдии да свалят черните очила и да реферират справедливо. В противен случай смазват психиката на състезателите, които държавата е изоставила.

Организатори пък помрачиха настроението на публиката, която бе дошла от цял свят да наблюдава турнира. Грозно впечатление направи, че кафенето на турнира беше опустошено и беше заредено по-зле от лавка по времето на военната служба. Изтощените от мачове зрители можеха да си позволят да изпият по една студена вода, а на опразнените витрини се въргаляха няколко стари вафли. На всичко отгоре домакините на събитието не бяха осигурили паркинг за своите клиенти, които третираха като... пациенти.