Ред Бул заплаши да напусне Формула 1

снимка: БТА/AP

Съветникът по моторните спортове в Ред Бул Хелмут Марко отново намекна, че четирикратните световни шампиони при конструкторите във Формула 1 могат да напуснат света на "кралските гонки" в най-скоро време.

"Биковете" продължват да настояват за промяна в настоящите регулации, които според Ред Бул "убиват спорта".

Първото за сезона Гран при в Австралия отново протече трудно за Ред Бул, след като Даниел Рикардо завърши на шеста позиция, докато новият пилот на тима Дани Квият не успя да стартира заради проблеми с болида.

След състезанието отборният шеф на тима Крисчън Хорнър сподели мнение, че шефовете на Формула 1 трябва да обсъдят действия, с които да изравнят представянето на настоящите двигатели. Хелмут Марко пък добави, че собственикът на Ред Бул Дитрих Матешиц може да загуби интерес към спорта, ако това не се случи в скоро време.

"През лятото отново ще оценим ситуацията, както правим всяка година. Ще погледнем разходите и приходите", коментира Марко след състезанието в Мелбърн.

"Ако не сме напълно доволни, можем и да помислим за напускане на Формула 1", добави той.

"Тези двигатели са грешно решение за Формула 1. Бихме го казали дори и ако Рено (доставчикът на Ред Бул, б.р.) ни бе осигурил лидерското място. Техническите правила са трудни за разбиране, твърде сложни, а цените - твърде високи", каза още Хелмут Марко.