Реал и Барса глобени са нарушаване на ТВ правата

снимка: БТА/AP

Комисията по конкуренцията в Испания глоби броудкастъра 'Mediapro'и отборите на Реал Мадрид, Барселона, Севиля и Расинг Сантандер общо с 15 милиона евро за нарушаване на правилата, отнасящи се до продажбите на телевизионни права в Испания.

'Mediapro 'бе наказан с 6.5 милиона евро, Реал Мадрид – с 3.9, Барселона – с 3.6, а Севиля и Сантандер, съответно с 900 хиляди и 30 хиляди. Това заяви Комисията (CNMC) в понеделник.

Глобите са наложени, защото излъчващият мачове 'Mediapro'и четирите отбора са се споразумели за срок от четири години, а правилникът позволява договор за най-много три.

Броудкастърът заяви, че заедно с клубовете са сключили контракти, които отговарят на испанския закон. Те смятат да обжалват наложените санкции и ще предприемат стъпки по подсигуряването си, така че да не се наложи да изплатят глобите докато решението за обжалване бива разглеждано.

'Mediapro'и 'Canal Plus', който е част от 'Prisa media group', държат правата за излъчване на Ла Лига в Испания. За разлика от други европейски първенства, в испанския шампионат телевизионните права не носят равни приходи на клубовете, а всеки от тях сключва споразумение поотделно с броудкастърите.

Реал и Барса, двата най-богати отбори в света, считано по техния приход, разделят помежду си около половината пари, идващи от тв права за мачове, които са към 700 милиона евро.