Путин с атака към САЩ заради допинг скандала

"Знам го и не се съмнявам, че политиката е основната причина за развитието на допинг скандала. Родченков е под контрола и защитата на ФБР, което не е плюс за нас. Това означава, че той работи под контрола на американските специални служби", каза Путин на пресконференция.

Президентът на Русия допълни, че не е ясно "какво правят там с него" и "какви наркотици му дават, за да говори това, което е нужно". По думите на Путин е необяснимо как Родченков, който е живеел в САЩ, е бил допуснат да пренася забранени стимуланти.

"Това, което е още по-странно за мен като човек, който е работил доста време за специалните служби, е как той е донесъл всички тези гадости от Северна Америка - от САЩ и Канада. Как са го допуснали да мине с тях през митницата при толкова строг контрол? Той е правил това от години. Възникват много мисли по този въпрос", продължи Путин.

Той определи като безсмислица решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да се довери на твърденията на Родченков. Путин описа бившия директор на Московската антидопингова лаборатория като психически нестабилен, позовавайки се на наказателните разследвания срещу него в Русия.

"Не бива да се работи с хора с психически проблеми. А в доклада на МОК се казва, че той е "порядъчен човек", че е под защитата на ФБР. Имало нещо писано в дневника му. Всичко това са пълни глупости, няма никакви факти."

Руският президент заяви, че назначението на Родченков за шеф на московската лаборатория е било грешка. "Това е грешка на тези хора, тези структури, които са го довели. Знам кой го е направил, но вече няма смисъл да говорим за това."

Путин каза още, че Русия се отнася с уважение към МОК и Световната антидопингова агенция (WADA) и че има "много приятели" в тези организации. "Разбираме, че е трудно за тях, защото са подложени на постоянен натиск. Но дори да те принуждават да направиш нещо, трябва да съдиш обективно", допълни той.

По думите му допинг скандалът е бил преднамерено раздут в контекста на "руския вътрешнополитически календар". "Но както много пъти беше казано, ние сами сме си виновни, че дадохме основание за това, защото в действителност е имало случаи на употреба на допинг", каза Путин, който догодина ще се кандидатира за още един шестгодишен мандат като президент.

"Ще работим спокойно с тях (МОК и WADA), за да отстраним проблемите, които имаме, но в същото време ще защитаваме интереса на нашите спортисти, включително в съда", завърши Путин.