Първи медал за България

Мариян Михалев донесе първото отличие - бронз на България от световното юношеско първенство по скокове на батут, което се  провежда в "Арена Армеец" в София.

В категория 13-14 години момчета батут индивидуално Михалев  завърши трети с резултат 52.295 точки.

Шампион стана Цзъсюан Сун (Китай) с 53.545 точки, следван от сънародника си Цзялин Лю с 52.410 точки.

Девойките Деляна Маркова и Анита Макулова също достигнаха до финалите в синхронните изпълнения при 11-12-годишните и заеха  6-то място в крайното класиране с 38.100 точки. 

Шампионки в дисциплината станаха Маделейн Сонхърст и Луси  Хоран (Великобритания) с 42.900 точки, следвани от Оливиа  Симпсон и Алиса Ох (САЩ) с 41.100 и Имоген Флориан и Джесика  Пикеринг с 40.800 точки. 

И тримата български финалисти са възпитаници на треньорката  Мариана Макулова от СК Добри Костин (Стара Загора), един от  водещите центрове по батут и акробатика в страната.

Мариана  Макулова е бивша световна медалистка и многократна шампионка на  България в скоковете на пътека и майка на Анита Макулова.

"Да видиш двама китайци и българин до тях на почетната  стълбичка в състезание, в което участвуват 46 страни е  невероятно. Този резултат наистина доказва, че труд напразно не  отива. Ние сме изключително щастливи от този успех, за който  най-голям е приносът на Мариана Макулова", каза председателят на СК Добри Костин в Ямбол Тенчо Георгиев. 

Отлично се представи и дебютанът Ивелин Йорданов, който зае  11-о място в квалификациите на батут индивидуално 13-14 години.