Над 110 състезатели от 21 държави на Световната купа по скокове на батут

снимка: Булфото

Над 110 състезатели от 21 държави ще вземат участие в Световната купа по скокове на батут за мъже и жени "Космонавт Александров", която ще се проведе в петък и в събота в "Арена Армеец" в София.

 

По време на двата дни на състезанието ще се проведе и международен турнир за деца и юноши "Купа София". Надпреварата е с награден фонд 18 хиляди евро. За пръв път ще има състезатели от Иран. Входът е свободен.

 

На Световната купа за мъже България ще бъде представена от шестима състезатели - на батут (индивидуално и синхрон) Ясен Иванов, Александър Ангелов, Пламен Сухов и Александър Петков, а на акробатична пътека - Пламен Караиванов и Павел Димитров.

 

В международния турнир за юноши България ще участва с 34 състезатели. "Целта е да спечелим много медали. Тази Световна купа е финал на турнирите през тази година. Очакваме поне два финала при мъжете", каза Стоян Димитров, председател на БФСкокове на батут. Федерацията е закупила за 120 хиляди евро нови уреди за Световната купа.

 

През месец ноември 2013-та година София ще бъде домакин на Световно първенство по скокове на батут за мъже, жени, юноши и девойки. В страната тогава се очакват над 2500 спортисти от над 50 държави. България е платила 120 хиляди швейцарски франка, за да получи домакинството.

 

По програма в петък от 9.30 часа до около 20.00 часа са квалификациите, а в събота - от 9.30 до 13.00 часа са финалите при юношите, а от 15.00 до 17.30 часа са финалите при мъжете и жените, които ще бъдат излъчвани по БНТ2.