Прокуратурата разследва Ислямска държава за атентата срещу Борусия в Дортмунд

снимка: twitter/bvb

Бомбите, които избухнаха снощи до автобуса на Борусия Дортмунд вдигнаха на крак цялата власт в Германия. Като атентат го определи и главния прокурор! Сега органите на реда се заеха със задачата да проучат нещата подробно и да видят дали може да се търси отговорност за взривовете на Ислямска държава.

Федералната прокуратура в в Карлсруе пое разследването, пише Bild.de. В 15:00 часа българско време се очаква те да излязат с повече информация по случая.

На мястото на взривовете бе намерено и писмо. Според източници на авторитетният вестник "Зюддойче Цайтунг" пък текстът започва с думите: "В името на Аллах, Милостивия, Милосърдния".

Смята се, че в написаното се споменава терористичният акт над коледен пазар в Берлин през декември и се твърди, че германските въздушни сили са замесени в убийството на мюсюлмани в халифата на в така наречена Ислямска държава.

Освен това се споменава, че спортисти и други известни личности "в Германия и други вражески нации" са в "списък за убиване на Ислямска държава".

Според Германската телеграфна агенция все още не е сигурен произходът на писмото. В него не са намерени символи на ислямистите. Разглежда се още и варианта това писмо да е "подхвърлено", за да се отклони следата от истинския извършител.