Проклятието е развалено: Куба победи в Световната лига

снимка: fivb.org

Националният отбор на Куба вече не е познатото величие във волейбола и това е видно от слабото представяне на тима в тазгодишното издание на Световната лига.

 

Проблемите на тима, воден от Орландо Блекууд, са породени главно от строгите мерки в държавата по отношение на бегълците като бившите звезди Роберланди Симон и Вилфредо Леон.

 

Дори без тяхното присъствие обаче кубинците най-накрая демонстрираха онази класа, която ги правеше неудобен и нежелан съперник за всяка волейболна формация от близкото минало.

 

Куба срази Русия с 3:1 във втория си сблъсък със „Сборная" в Хавана и откри сметката си в Световната лига 2013. В интерес на истината, трябва да се подчертае, че олимпийският шампион от Лондон 2012 пристигна в столицата предимно с резервния си състав.

 

В отделните части домакините спечелиха с 25:23, 25:20 и 25:22, като вторият гейм отиде в полза на руснаците - 25:20.

 

Така Куба вече има 3 точки в класирането на оспорваната Група В, докато Русия остана с 16, а и двата тима са изиграли най-много мачове от компанията на световните сили - по 8. „Сборная" обаче може да загуби лидерството си, ако днес Италия преодолее шока от вчера и надделее над Иран.

 

Пълното класиране в Световната лига може да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Водещият реализатор на Куба до момента в турнира Йордан Бисет отново беше най-резултатен за домакините и завърши с 19 точки - 14 от атака, 2 от блокада и 3 директно от сервис.

 

Роландо Сепеда също допринесе сериозно за отличния успех с 16 точки, а един от по-неопитните национали Абрахан Алфонсо заби 15 точки. Исбел Меса се отчете с 11, 5 от които от блокада.

 

„Сборная" прекалено много разчиташе на мощните забивки на Николай Павлов, който завърши с 19 пункта, всичките от които дойдоха след успешни атаки. Дмитрий Илиних се отчете с 11 точки за гостуващия тим.