Преди Гран при на Канада: „Лудата победа“ на Бътън от 2011 (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Този уикенд се подновява сезонът във Формула 1 със състезанието за Гран при на Канада на пистата в Монреал. Трасето е сред онези, които предразполагат вълнуващи надпревари и идва в прекрасен момент за зрителите на „Кралските гонки“, след като в последните два кръга не станахме свидетели на особено вълнуващи надпревари.

През 2011 година Дженсън Бътън спечели най-шеметната победа в кариерата си именно в Канада, като състезанието тогава остави няколко отпечатъка в историята на Формула 1. Проливен дъжд провокира начало под патронажа на колата за сигурност, но скоро след това видимостта стана невъзможна за провеждане на нормална надпревара.

Стюардите развяха червени флагове и състезанието бе спряно за два часа, след което рестартирано отново със 'сейфти кар'. Малко след подновяването Фернандо Алонсо блъсна Ферари-то си в МакЛарън-а на Дженсън Бътън и отпадна рано-рано, а британецът бе принуден да спре в бокса непредвидено и съответно да се завърне последен на пистата.

От последното място обаче Бътън успя да направи впечатляващ поход до втората позиция – точно зад Себастиан Фетел, който бе устремен към поредната си победа с Ред Бул. Германецът обаче този път не прецени по най-добрия начин износването на гумите и се поддаде на напрежението, като направи грешка и се завъртя в предпоследната обиколка, за да даде възможност на Бътън да го изпревари и да се поздрави с бляскава победа.