Потвърдено: Започва строежът на новия стадион в София

снимка: БТА

Представителят на германската фирма IFS Ива Георгиева потвърди, че са постигнати договорки със Славия и БФС относно строежа на нов стадион, на мястото на сегашното съоръжение на "белите" в София.

Договорът между IFS и Българския футболен съюз е подписан във вторник, докато контрактът на IFS със столичния клуб е парафиран в сряда.

"Подписахме договорите със Славия и Българския футболен съюз и вече имаме фундамента. Ангажиментите, поети от всичките три страни, са сериозни и няма връщане назад. Нещата вече не са само на ниво проект. Преговорите бяха дълги и изморителни, но контрактът е изгоден за всички страни. Направихме една от най-важните крачки. Същинската работа предстои, но вече имаме основата, след като изгладихме всичките си различия. Предстоящата работа ще отнеме много време и усилия, но всичко това си заслужава. Славия, София и България заслужават да имат модерен стадион, който ще бъде управляван като в Германия", заяви пред БТА представителят на IFS Ива Георгиева.

Преговорите между германската фирма, Славия и БФС продължиха около половин година. Поетапното събаряне на стадион "Славия" ще започне най-късно до 12 месеца. Очакванията са, че на завършеното ново съоръжение ще може да се провеждат събития от сезон 2016-2017. По време на строителството "белите" ще продължат да играят домакинските си мачове на стадиона в квартал "Овча купел".

IFS ще поеме мениджмънта на Славия и националния отбор. Фирмата ще управлява новия стадион в следващите 25 години, след което съоръжението ще остане за "белия" клуб. Ива Георгиева отправи пожелание към запалянковците на Славия по случай 10 април и навършването на 101 години от основаването на столичния клуб.

"Публиката на най-стария или на един от най-старите клубове в България заслужава нов модерен стадион. Пожелавам на феновете на тима много успехи и щастливи моменти. Точно преди година, на 10 април 2013 година на концерта в пълната зала 1 на НДК по случай стогодишнината на Славия, видяхме истинския дух на привържениците на отбора. Искаме да направим "белите" запалянковци активни и да ги върнем на стадиона. Новият стадион ще бъде един невероятен подарък за клуба и за публиката му. Миналата седмица отново в НДК гледах премиерата на филма за Славия и възстановката на основаването на клуба. Беше изключително вдъхновяващо", каза още Ива Георгиева.

България кандидатства за домакинство на мач от Евро 2020 със стадиона в София. "Това се случва за първи път в историята на българския футбол. В Германия вече следят отблизо изявите на българския национален отбор, както и мачовете от вътрешното първенство. Ние ще покрием абсолютно всички необходими изисквания относно стадиона, за да може България да спечели домакинство на мач от европейското първенство през 2020 година. Останалото зависи от общината", добави Георгиева пред репортер на БТА.