Полша иска да сложи край на хегемонията на Бразилия

галерия:

снимка: poland2014.fivb.org

Финалът на световното първенство по волейбол противопоставя един срещу друг отборите на Полша и Бразилия.

Поляците окрилени от домашната публика във всеки един мач, не спират да мачкат като имат 15 победи и 1 загуба на Световното. Единствената им загуба бе от отбора на САЩ във втората групова фаза.

Бразилия обаче не отстъпва като има същия актив от 15 победи и 1 загуба, която дойде именно от Полша в третата групова фаза.

Двата отбора имат и много стари сметки за уреждане след като финалът на Световното първенство през 2006-та година бе именно Бразилия срещу Полша, но "кариоките" триумфираха в три сета. Тогава Полша спря България в полуфиналите.

Волейболът в Полша вече е национална кауза. Градовете домакини на шампионата се радват на огромна почит към спорта.

4114658

Полша надделя над Бразилия в изключителна драма като успя да обърне развитието на мача

Навсякъде има фен зони с големи екрани и хиляди привърженици се събират да гледат заедно своите любимци. Истерията по волейбола в Полша в много близка до футболната истерия по време на Световното в Бразилия.

Бразилия ще търси огромен рекорд, като ще играе за четвърта поредна световна титла - нещо, което никой не е правил в историята на световните първенства.

Иначе Бразилия има четири финала преди 2014, като губи единствено през 1982 от Русия. Полша пък са световни шампиони от 1974-та година и губят споменатия вече финал от Бразилия през 2006-та година.

4114657

Публиката в Полша не спира да надъхва своите герои

Най-големият бонус на поляците е публиката. Полските фенове правят атмосферата в Сподек Арена като на футболен мач с постоянни песни и викове в подкрепа на любимците си. Определено това ще бъде най-голямото препятствие за отбора на Бразилия, но това е пътя към вечната волейболна слава.