Данчо Лазаров: Важното е, че имаме подкрепа от държавата

снимка: Булфото

Президентът на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров се завърна от САЩ, където бе през последните седмици. Той разясни целта на посещението и повече подробности около информацията, че България ще кандидатства за домакинство на Световното първенство по волейбол през 2018 година в предаването „Арена Спорт“ по БНТ HD.

„Една много важна визита, тъй като до голяма степен ни отваря пътя пред нашата кандидатура за организация на Световното първенство през 2018 заедно с Италия. В тази връзка искам да подчертая, че едно от най-важните условия, което световната федерация изисква от кандидатите е подкрепата на местното правителство. Дали ние имаме такъв документ? Да, имаме и вече е изпратен в Милано, където е централата на италианската волейболна федерация. От там вече ще замине за Лозана на вниманието на президента Ари Граса. Този документ е с благословията на Бойко Борисов и с подписа на министър Красен Кралев“, коментира шефът на БФВ.

„Организирането на едно световно първенство по волейбол, което в последните години се превърна в мащабно събитие, е нещо наистина твърде важно. Затова е необходимо да бъдат изпълнени редица изисквания. Първото от тях е позицията на българския и на италианския волейбол в европейската и световната ранглиста. Освен това трябва да притежаваме достатъчно добър опит в организацията на подобни събития. През тази година в България и Италия ще се проведе Европейското първенство, а ние вече сме провеждали финали на Световна лига, както и олимпийски квалификации“, обясни още Лазаров.

Другото, което искам да подчертая, е наличието на висок обществен интерес към спорта у нас. Всички знаем, че волейболът се ползва с изключителна популярност. Твърде важно условие е и медийният ни партньор, тъй като ще трябва да се предава на живо едновременно от четири зали. Това, което ни дава куража да поискаме такова домакинство е наличието на сериозна инфраструктура в страната ни. В София с Арена Армеец и реновираната зала във Варна, но само те не са достатъчни, защото трябва да кандидатстваме с четири зали. В Пловдив предстои да бъде завършена залата през тази година, както и в Русе, надявам се и за Бургас през следващата година. Така, че това, което е необходимо като спортна инфраструктура, ние го имаме“.

„А имаме и подкрепата на правителството, което е най-важното, с което се започва една кандидатура. Сега предстои да представим и подкрепата на съответните кметове на градовете, които изберем за домакини. Това е само първата крачка, предстоят ни много сериозни усилия, за да успеем да убедим ръководството на световната централа, че Италия и България са страните, които трябва да организират Мондиала“, завърши Данчо Лазаров.