Полицията даде обяснение за инцидентите в Ловеч

снимка: БТА

Проблемът с агресивните спортни агитки може да се реши с повече полицейско присъствие на стадионите.

Това заяви началникът на сектор "Охранителна полиция" в Ловеч Светослав Славчев, след като се стигна до сблъсък между полицейските служители и феновете на Левски след мача с Литекс в неделя на градския стадион в Ловеч.

По думите на Славчев съотношението на силите трябва да е едно към три полицейски служители към запалянковци. Той обясни, че в резултат на хвърлените стъклени бутилки и камъни от фенове на сините към полицаи има двама служители с охлузни рани и един със счупена костица на ръката. Славчев обясни и защо няма задържани за хулиганските прояви.

"Ние установяваме проявилите се лица, но е много трудно, когато тръгнеш да ги извеждаш от стадиона, тъй като останалите от агитката веднага се нахвърлят срещу полицаите, че нарушават правата им и се създава допълнително напрежение, което би ескалирало", каза още началникът

Той отрече твърденията, че полицаи са счупили стъклата на един от автобусите с привърженици на Левски.

Славчев допълни, че през последните години най-агресивни при гостуване в Ловеч са привържениците на Левски, ЦСКА и Ботев (Пловдив), защото са многобройни.

Според него е необходимо и в България да се прилагат мерки като в Англия. Преди подобни футболни мачове лица, за които се знае, че са склонни към агресия, да бъдат прибирани в съответните районни полицейски управления по местоживеене и да им се пускат образователни филми с цел превенция.