Любимецът на феновете Мърфи приключи защитата на снукър титлата си

снимка: Monique Limbos

Актуалният шампион на снукър турнира PTC Bulgaria Open Шон Мърфи бе спрян в защитата на титлата си още на четвъртфиналите тази година в зала „Универсиада“. Уелската машина срази Магьосника в оспорван дуел, приключил 4:3, като двубоят притежаваше всичко необходимо, за да представлява достоен звезден четвъртфинал.

Марк Уилямс се представя отлично до момента в турнира и след като отстрани Джон Хигинс сутринта, вече елиминира и шампиона от миналата година. След световния шампион Стюарт Бингам, Хигинс и световния номер 1 Марк Селби, преди полуфиналите отпадна и именно защитаващия трофея си от 2014 Мърфи.

Шон Мърфи първи откри сметката си в мача с дълга Червена, но при опит да реализира втора, също от солидна дистанция, направи пропуск. Това даде шанс на Уилямс да изгради брейк от 45 и при оставащи пет Червени на масата да постави хубав снукър за Магьосника, на когото му трябваха три опита, за да се измъкне. Нова дълга Червена на Мърфи му откри път към първи сериозен брейк в срещата, но на 38-ата точка сам се постави в снукър зад Синята, когато трябваше да разчиства цветовете. Измъкването беше брилянтно и този път Уилямс бе поставен в снукър.

В последствие обаче Мърфи пропусна Жълтата от средно разстояние, като дори вкара кюбола, а с това проправи път на Уилямс към разчистване и повеждане с 1:0. Вторият фрейм бе далеч по-едностранен, като Уелската машина имаше шанс за чудовищен брейк от 140, но не можа да реализира Розовата с удължителя и се спря „само“ на 126 – 2:0.

Мърфи не даде на съперника си да запише дори една точка в третия фрейм и го спечели с отлично изграден брейк от 75, особено след страхотен вторичен разбиващ удар. Грешно пласиране в края обаче попречи на Магьосника да запише сенчъри, но и така успя да намали резултата на 2:1.

В третия фрейм Мърфи имаше няколко полу-шанса за нещо по-сериозно, но Уилямс със серия от 71 разчисти в края, за да си върне аванса от два фрейма. Поредицата на Мърфи продължи и той закова сенчъри брейк от точно 100 точки за 3:2. При три оставащи Червени в шестия фрейм Магьосника приключи брейк от 71, но Уилямс не можа да се възползва и предаде партията – 3:3, което особено много се хареса на феновете в „Универсиада“.

За съжаление на Мърфи, два пропуска го лишиха от възможността първи да запише серия, а след това не игра особено добре дефанзивно и предостави масата на Уилямс за заключително разчистване. Уилямс направи халф-сенчъри и оформи крайното 4:3.