Плейофна треска: Решено ли е всичко на Запад?

снимка: БТА/AP

Западната конференция на НБА беше по-оспорвана от всякога, като от №1 до №8 всички отбори имаха шанс да се доберат до финала. Там обаче са двата очаквани съперника - Сан Антонио Спърс и Оклахома Сити Тъндър.

Вечно подценяваният тим на "шпорите" тихомълком отново стана №1 в редовния сезон и ще има домакинско предимство срещу "гръмотевиците", които дадоха да се разбере в последните месеци, че им е писнало да остават извън прожекторите.

В редновния сезон Спърс може и да станаха №1, но в мачовете срещу Тъндър Тони Паркър и компания не записаха нито един успех, което със сигурност тежи дори на опитна селекция като тази на Грег Попович, който беше обявен за треньор №1 в редовния сезон.

Оклахома Сити Тъндър винаги са били неубоден съперник за Сан Антонио, като двата отбора се срещнаха във финалите на Западната конференция през 2012 година, когато Кевин Дюрант и компания спечелиха и стигнаха до първия си финал в НБА, по-късно загубен от Маями Хийт.

В основата на успехите на Тъндър над Спърс е солидната защита, която момчетата на Скот Брукс показват срещу този отбор, като редовно Тони Паркър и Тим Дънкън, но тази защита претърпя сериозен удар в последния мач на "гръмотевиците" срещу Лос Анджелис Клипърс.

Тогава контузия получи лидерът на отбора в защита Серж Ибака, който е аут до края на плейофите. Когато той е на паркета, Тим Дънкън е буквално неузнаваем, докато Тони Паркър изпитва сериозни затруднения, дори в ситуации на пик-енд-рол, тъй като Ибака работи отлично с краката и не позволява лесни точки на пойнт гарда на Спърс.

Сега обаче Ибака ще липсва, а неговият заместник Адамс е далеч от неговите качества в подкошието. Адамс е по-бавен, с по-ниско баскетболно IQ, а и с по-малък принос в атака (Ибака е третият водещ реализатор на тима през сезона). Освен това няма достатъчно сработка между него и останалите играчи на Тъндър в стартовата 5-ца на Брукс, който така или иначе не обича да използва често своите резерви.

По време на плейофите неведнъж Ибака решаваше мачовете с присъствието си в защита, а Тъндър показаха, че имат проблеми дори с него в състава. Често, Уестбруук и Дюрант изпадат в изолационни нападения, като се редуват кой да стреля повече. Сега, когато Ибака няма да е на паркета, тези ситуации ще зачестят, което е страхотно предимство за Сан Антонио Спърс.

Далеч съм от мисълта, че Оклахома Сити Тъндър няма да направят серията оспорвана, но когато един от най-добрите ти играчи и лидер за защитата се контузи, това няма как да не се отрази, особено срещу най-добрия отбор в лигата, който кара последните си сезони в лигата в този състав. Тим Дънкън, Тони Паркър и Ману Джинобили имат заедно 3 титли, а миналата година бяха на една борба разстояние от 4-и шампионски пръстен. Спърс са на мисия за отмъщение срещу Маями Хийт, а опитен треньор като Грег Попович със сигурност ще се възползва от създалото се предимство.

Нищо обаче не е ясно, когато в другия отбор е двуметровият гигант Кевин Дюрант - най-полезният играч за редовния сезон, който може да вкара без проблем срещу всяка защита от всеки ъгъл на паркета.