(ПЪЛЕН ЗАПИС) България на колене пред Украйна на баскет в старта на евроквалификациите

снимка: БФ Баскетбол

България тръгна с фаулстарт в евроквалификациите по баскетбол. Като гости на Украйна нашият обновен тим загуби със 79:69 . Двубоят се игра в Двореца на спорта в Киев. Това бе дебют на Любомир Минчев като национален селекционер. Нашите изиграха първи мач от есента на 2014 година, когато за последно участваха в квалификациите за Евро 2015. От тогава две години нямаха официален двубой.

За съжаление Украйна се оказа твърде силна за Везенков и компания. Десетте точки не отразяват напълно представянето на паркета, тъй като нашите стопиха изоставането си едва в последната част. До тогава домакините водеха с 20 и повече точки почти през цялото време.

Съвсем очаквано една от звездите на Украйна - Кирило Фесенко, създаде най-много работа на България. Центърът, който има зад гърба си 4 сезона в Юта в НБА, реализира 15 точки, към които добави 10 борби за дабъл-дабъл. Неопитните центрове в нашия състав Ваклинов и Гълъбов по никакъв начин не успяха да му се противопоставят. Това поставя въпросът не бе ли по-удачно за този мач Любомир Минчев да избере американския център Джейсън Уошбърн пред гарда Дий Бост, който стартира като титуляр. Освен това плеймейкърът Бост разочарова при стрелбата - едва един успешен от общо шест опита! Отверченко остана с 14 точки, а Вячеслав Кравцов добави 13.

От нашите най-много точки вкара Чавдар Костов – 16, с 15 остана Александър Янев, 13 добави Иван Лилов. Александър Везенков остана с 9 точки. Звездата на Барселона бе едва 3/10 стрелба от игра. Стрелбата ни бе колеблива – едва 39% (26 успешни от общо 66 опита). За сметка на това Украйна записа 50% стрелба (28/56). Домакините бяха по-добри в стрелбата и от зоната за две точки, както и за три. Те спечелиха и повече борби – 37 срещу 34 за нас.

ГЛЕДАЙТЕ ПЪЛЕН ЗАПИС НА СРЕЩАТА В КИЕВ!