Пиронкова: Не съм се отказала, но имам бебе

Пловдивската тенисистка Цветана Пиронкова дълги години беше първа ракета на България и радваше хората с успехите си на корта. В последните две години настъпиха големи промени в живота й. През март тя стана майка, а наскоро пусна собствена модна линия. Пиронкова не е взела решение дали ще се завърне в професионалния тенис, но държи да се знае, че не се е отказала. В момента обаче тя отдава цялото си внимание на сина си. В интервю за Sportal.bg тя говори за промените в живота си.

Все още ми е рано да мисля за завръщане. Детето ми е още много малко. Фокусът ми е другаде, не е на корта в момента. Има време докато взема това решение, сподели Цвети. - С много неща трябва да се съобразя. Факторите са свързани с физическото ми състояние. Освен това практически, как ще пътуваме с детето.

Пловдивчанката се наслаждава на този период, който е напълно различен от предишния й начин на живот: Определено това е нов етап от живота ми. По съвсем различен начин се развива денят ми. Както преди пътувах минимум 30 седмици в годината, сега съм си в Пловдив, вкъщи. Дори не съм излизала от страната вече почти две години. Съвсем различно е, няма как да не е така. Аз го намирам го за много интересен и вълнуващ етап от живота ми.

Промяната е много голяма. Фокусът ми е много различен. Преди това винаги съм гледала аз да съм добре, да спя добре, да се храня добре, да спазвам определен режим, за да мога да постигна най-добрите резултати на корта. Сега вече всички грижи са насочени към детето ми.

Рано е да говорим за отказване. Не съм се отказала. Не съм започнала да тренирам целенасочено за това да се завръщам. Детето ми е малко, има нужда от майка си. Аз също имам нужда да съм около него. Да бъда при него за най-хубавите, най-ценните моменти. Просто не искам да ги изпускам тези неща. За да се върна на корта, аз трябва да съм на 100% отдадена на това, което правя, защото знаете каква е конкуренцията в този спорт. Когато реша да се връщам, това ще е когато съм готова за това.

Серина Уилямс и Виктория Азаренка са добри примери. За мен е много радващо, че тенисът отново е пример за това, че една жена не губи уменията си, след като роди и може да продължи да се занимава с професията си и след това, допълни тя.

Пиронкова игра за последно на "Уимбълдън" миналото лято. След това се откъсна от тениса за известно време: Имаше такъв период. Имах нужда от промяна на ежедневието. Все пак 15 години професионален тенис, пътуване нон-стоп по света. Беше се натрупала една умора в мен. Имах нужда от почивка. Занимавах се с други интересни неща за мен. Това беше приятен период за мен.

След това естествено идва и период, в който тенисът започва да й липсва: Няма как да не е така при положение, че това е бил целият ми живот до момента. Ежедневието ми е друго в момента. Следя тениса. И се занимавам с нещо много приятно - гледам детето си.

Цвети гледа тенис, когато може, и не е пропуснала и финала на US Open при жените, който завърши със скандал. "Следя нещата в тениса. Гледам турнирите, когато мога. Този мач беше доста скандален, имаше голям отзвук, но това може би донякъде това е стилът на Серина, не й се случва за първи път. Беше интересно, коментира тя.

31-годишната Пиронкова гледа с оптимизъм към следващите поколения в българския тенис, които включват Адриан Андреев и Гергана Топалова, които сега пробиват при професионалистите: Това е много радваща тенденция. Все повече млади момчета и момичета започват да вярват в себе си и целенасочено да гонят целите си. Гери я познавам лично и знам с какъв талант разполага и колко усилено работи в това да се развива. Виждате Вики Томова колко добре се справя, колко добри резултати има. Мико Кузманов, с който сме добри приятели, напоследък прави много добри резултати и е все по-близо до целта си - да участва на турнир от Големия шлем. Аз му го пожелавам, защото знам колко отдадено работи."

Наскоро полуфиналистката от "Уимбълдън" официално пусна своя модна марка Pironetic. Миналото лято тя игра с екип на марката именно в Лондон, където постигна най-големите успехи в кариерата си. "Тази идея се върти в главата ми от много време. Преди две-три години реших да действам по въпроса, узря момента. Когато играех, нямах толкова време да се отдам на това, опипвах почвата. Когато спрях да тренирам и да пътувам, имах повече време и съвсем целенасочено обърнахме внимание на това да подберем най-добрия екип, с който да работим. Аз и съпругът ми, с който развихме тази идея от самото начало до момента, подбрахме добър екип, с който реализирахме проекта, разказва Цвети как се е развила Pironetic.

Всички дизайни са разработени с дизайнер, но са по моя идея. Избирала съм платовете, цветове, абсолютно всичко, цялата концепция. На 100% процента съм в процеса, но сме се доверили на професионалисти, за да имаме най-добрия резултат. Стилът е спортно-елегантен. Линиите са класически, изчистени. Обърнали сме внимание на детайлите, това за нас е много важно. Черно-белият ни принт е специално разработен по моя идея с български дизайнер, който го нарисува ръчно и стои много ефектно. Цветната ни линия сме заложили на меки, пастелни тонове, допълва тя.

Пиронкова влага идеите си в модата, а за вдъхновение използва красиви неща и хубави емоции: "Аз не се вдъхновявам от определен човек. Много неща биха могли да ме вдъхновят. Например, хубава музика, любим цвят, определено настроение, залез, изгрев, просто красиви неща, хубави емоции. Това са моите вдъхновения.

Цвети сподели и как се развива проектът с Тенис Клуб "Пиронкови", по който отдавна работи цялото семейство: Вече имаме изградени кортове. Имаме 9 корта на 3 настилки - червени, хард корт и изкуствена трева. В момента чакаме акт 16 и ще отворим официално.