Как кърпите станаха ябълка на раздора в тениса?

В спортовете сякаш непрекъснато някакви правила се променят и докато човек свикне с новостите, те вече не са актуални, защото има още иновации.

Във футбола например неусетно забравихме за правилото, позволяващо на вратаря да държи топката точно 6 секунди. Или само ако се сетим за различните интерпретации през годините кога един играч е в засада и кога не е. Кой фаул е „професионален“? До каква степен се толерира агресивната игра и в какви ситуации? И още, и още.

За сравнение, тенисът е спорт, който много повече държи на традициите си, но в последните години управниците решиха, че трябва допълнително да популяризират спорта, като го направят максимално привлекателен за възможно най-голяма маса фенове – решение, което лесно си намира критици.

Създаден бе Next Gen турнирът за най-добрите състезатели под 21 години, като на надпреварата се изпробват всевъзможни нововъведения:

  • Формат: 3 от 5 сета с тайбрек при 3-3 гейма
  • „Шотклок“: 25 секунди за вкарване на топката в игра; по време на медицински таймаут и докато играчите влизат на корта.
  • “ No-Let“ правило: ако при начален удар топката закачи филето и попадне в сервис полето, се играе, а не се повтаря сервисът
  • „Коучинг“: треньорите и играчите имат право да си общуват
  • Подавачите не носят кърпите на играчите

Точно правилото за кърпите се оказа ябълката на раздора и за пореден път разбуни духовете.

Стефанос Циципас е един от играчите, на които не се хареса:

„Не обичам това нещо с кърпите. Всеки път трябва да тичам за кърпа и да я мисля, докато играя“, каза гръцкият тенисист.“

„Когато играеш на високо ниво, подавачите носят кърпите и е нетипично, когато това не е така. Практично е кърпите да са винаги на разположение, защото така има едно нещо по-малко, за което да мислиш. За да играеш добре, не трябва да мислиш дали сега ще си вземеш кърпата или по-късно.“

Франсис Тиафо сподели същото мнение: „Подавачите ми трябват. Аз вървя бавно и получих няколко предупреждения.“

MILAN, ITALY - NOVEMBER 06: Andrey Rublev of Russia uses his towell from the new corner box in his match against Taylor Fritz of USA in the group stages during Day One of the Next Gen ATP Finals at Fiera Milano Rho on November 6, 2018 in Milan, Italy. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Темата за кърпите стана отново „гореща“ заради Фернандо Вердаско. Испанецът си навлече недоволство заради некоректно отношение спрямо подавачите на топки. Миналия месец клип с поведението на тенисиста натрупа популярност в социалните мрежи и стана повод за остра критика.

Става дума за мача на Вердаско срещу Йошихито Нишиока в Шънджън, когато в средата на втория сет Фернандо показва недоволството си от това, че един от подавачите прекалено бавно му е донесъл кърпата.

„Всички играчи са го правили“, защити се испанецът, който бе попитан в Париж за инцидента.

„Очевидно не исках стане така. Благодарение на социалните мрежи обаче има хора, които говорят прекалено много. Получих много съобщения с призив да се извиня. Сякаш съм направил нещо толкова лошо, а това беше всъщност моя начин да му кажа, че имам само 24 секунди време.“

„Детето не разбираше английски, когато поисках кърпата. След като си завършил точка на мрежата, не може всеки път да тичаш към основната линия, ако имаш 20 секунди след дълго разиграване.“

И въпреки че Вердаско опита да се защити, това, че в крайна сметка не се извини подразни видни фигури в играта като Крис Евърт, Джуди Мъри и Ан Кеотавонг.

Нека припомним и случая с Новак Джокович, който по принцип се държи изключително коректно с всички доброволци, за да докажем, че на всеки може да се случи понякога. На Уимбълдън през 2015 г. сърбинът си изпусна нервите, но веднага след това се извини.

Разликата?

Проблемът произхожда от това, че ако при световния №1 става дума за „избухване“ на корта, то при Вердаско по-скоро говорим за принципно отношение към подавачите, особено имайки предвид, че инцидентът в Шънджън не му е първи. И точно това категоризира тенисистите в два лагера – „добрите“ и „лошите“.

Стефанос Циципас си навлече неприятности с изказването, че е „работа на децата да носят кърпите“, забравяйки всъщност, че не е. Това е само бонус. Работата им е да подават топките.

И ако промените в тениса рядко се приемат с отворени обятия, то експериментът в Милано с поставките за кърпи може би идва точно навреме, за да покаже колко важен детайл в крайна сметка са кърпите и колко трябва да се цени работата на доброволците.

Аз съм напълно съгласен с мнението на Циципас и Тиафо, че е по-добре, когато доброволците помагат с кърпите. Искам да гледам играчите на 100% фокусирани върху играта и минимален брой странични фактори да им влияят, но и се надявам, че иновацията на Next Gen турнира ще стресне звездите, особено младите, и ще промени отношението им. В противен случай ще им се наложи сами да си взимат кърпите и да си пресмятат времето за подготовка за следващата точка.

Нека не забравяме, че децата, които подават топките в края на краищата са… просто деца. Да, привилегировани да са част от толкова големи турнири, но си остават малчугани, мечтаещи един ден да са център на вниманието. Нека това не става преждевременно заради скандали.

Подавачите (в повечето случаи) са част от местни школи. И ако погледнем през призмата на хумора – топ тенисистите да внимават как се отнасят, защото след някоя година някой от мъниците може да  следващият №1 и хубавичко да се реваншира.

Борислав Орлинов, TennisKafe.com