Петър Стойчев ще плува в Антарктида в уникален старт

Майсторът на плуването в открити и ледени води Петър Стойчев се изправя пред ново предизвикателство. Той плува на единствения континент, на който не се е състезавал –Антарктида. Надпреварата ще се проведе през ноември в зависимост от благоприятните климатични условия. Дистанцията ще е от километър и ще се пробват 16 корави мъже от девет нации. Състезателите няма да плуват с неопренови костюми, а с бански до коленете, което прави изпитанието още по впечатляващо.

Екипът на Стойчев, в който има и плувна шапка, е с тематични мотиви, свързани с Антарктида, България, самото състезание, и са произведени от Delfina. Естествено е изписано и името на планетарния и европейски шампион, както и носител на 11 Световни купи в открити води, съобщава bgswim.com.

В Антарктида ще е ограничено трасето с шамандури и най-вероятно ще се въртят обиколки в зависимост от метеорологичните условия. Ще преплуваме 1000 метра, което е класическата дисциплина. Сега се топят ледовете и във водата има едни малки кристали лед, което е неприятно по време на плуване. Болезнено е, не е приятен допира до тях. Температурата на въздуха ще бъде между -15 и 0 градуса. Професор Пимпирев ме успокои, че няма да има нищо опасно. Притеснявахме се дали животните няма да са опасни, но той ме успокои, заяви наскоро Стойчев пред bTV.