Наш плувен талант стана шампион на САЩ с брутален рекорд

Обещаващият талант Калоян Братанов стана шампион на САЩ при юношите и то пращайки в историята един от емблематичните и брадати рекорди за мъжкото ни плуване – този на 50 м св. стил, оцелял цели три десетилетия. Коко, както го наричат отвъд Атлантическия океан, се торпилира за невероятните 22,60 секунди в Ървин, щата Калифория. Предишното върхово постижение бе на покойния великан Цветан Голомеев  - 22,94 сек. Постигна го на 22 май 1988 г. в Антверпен, припомня bgswim.com.

Коко е само на 5 десети от влизане в Топ 10 на САЩ за всички времена във възраст 17-18-годишни. Неговият подгласник Андрей Минаков взе среброто на 50 м св. стил с 22,77. Трети е Адам Чейни 22,87 сек. 

Роденият на 24 юли 2000-а Братанов атакува рекорда още на европейското първенство за юноши във финландската столица Хелзинки в началото на юли, когато за малко да влезе във финала. Стана десети с 23,00 сек. Състезаващият се за варненския Астери снажен талант влезе в голямата осмица на 200 м съчетано. Впечатляващите му плувания са сериозна заявка за попадането му в състава на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Аржентина, което ще се състоят за трети път от 6 до 18 октомври.

Братанов живее от години в САЩ, но всъщност е роден в Белгия, където родителите му емигрират през 1999 г. После се местят в Канада, където бъдещият шампион се научава да плува още на 5 г.

В момента тренира в Хюстън, там е от 2008-а. Преди това семейството му пробва късмета си в Канада.  От 2013 г. е състезател  на варненския Астери за надпреварите у нас. Ще продължи висшето си образование в САЩ. Проявява таланта си не само в плуването. Свири на чело и още няколко инструмента. Може да си направи цяла група от роднини, тъй като всички в семейството му се занимават по някакъв начин с музиката.