Петър Георгиев е новият шеф на НБЛ

Президентът на Рилски спортист Петър Георгиев бе избран за председател на борда на НБЛ на срещата на президентите на клубовете в Правец. Кандидатурата на бизнесмена бе приетс единодушно.

Всяка година ще има избор на председател на борда, в който влизат всички отбори. Досегашният главен мениджър на НБЛ Иван Ценов, който подаде оставка в края на миналия сезон, няма да ръководи лигата повече.

Ето какво каза Глушков по въпроса:

„Ще има лига в същия формат. Имаше предложение лигата да се провежда под друга форма, но има противоречие със закона за спорта. Вчера избраха председател на борда на лигата, в който са всички клубове, които участват. До 15-и август трябва да имаме заявки от всички с всички финансови параметри и неща, които трябва да направят. Единодушно за една година за председател на лигата беше избран Петър Георгиев.”

За броя на чужденците и обсъждането на тази тема, той добави:

„Говорихме за чужденците, показах им една статистика. На този етап българите играят по 50% и повече в баскетболните мачове. В някои случаи има до 70%-80% участие. Дори в Лукойл Академик са по 50% българи и чужденци. Ако погледнем европейските практики, сме на първите места по игрови минути на местни състезатели. Въпреки всичко има възможност за разговори на тази тема. Дори да има промени, може от петима да станат четирима.”

Съдийските наряди пък ще бъдат определяни след жребий преди всеки кръг. Изборът ще правят на случаен принцип журналисти. Глушков каза, че други държави са минали по този път и че явно е дошъл редът и на България. Той подчерта, че жребият за съдиите на мачовете ще бъде теглен от спортни журналисти, за да бъде всичко максимално прозрачно.