"Петлите" накълваха жестоко България на старта на Световната лига

снимка: worldleague.2016.fivb.com

България претърпя тежко поражение от Франция на старта в световната лига по волейбол. "Петлите" ни треснаха с 3:0 гейма в град Казан, Русия, където се състоя двубоят. В отделните части нашите паднаха с 23:25, 15:25, 22:25 от еврошампиона.

Въс всички показатели подопечните на Пламен Константинов отстъпваха на франсетата и накрая логично бяхме на губещата страна.

Гибона заложи на Розалин Пенчев и Сеганов в стартовия си състав, но и двамата не се представиха на ниво, въпреки че в първия гейм благодарение на добрата игра на блок, българите имаха шанс да спечелят.

В третия гейм в игра се появиха Братоев и Скримов, но и това не успя да промени крайния изход на двубоя, като Франция беше без големия си лидер Ървин Нгапет.

"Лъвовете" поведоха с 2:1 в самотто начало, но Льо Ру затрудни сериозно посрещането на българите, а Франция поведе с 6:2. Той прати 5-ия си пореден начален удар в аут, но до първата техническа пауза България не съумя да намали сериозно аванса на европейския шампион - 8:4.

България можеше да намали разликата само на две точки при 11:8, но Йосифов беше хванат на блок - 12:8. Николов намали за 13:11 в полза на "петлите", а в следващото разиграване Пенчев не успя да завърши по правата и да намали допълнително резултата - 14:11. С добри изяви в защита обаче "лъвовете" успяха да намалят до 15:16 преди втората техническа пауза.

Геймът вървеше точка за точка, докато не настъпиха финалните минути. След като двата отбора играха при 18:18, "петлите" отново разбиха защитата на българите, а това доведе и до лесни точки от блок за европейските шампиони - 18:21 и таймаут за Пламен Константинов.

Французите поддържаха аванса до 23:20, след което обаче българите направиха добра серия в атака, а Скримов направи силна серия от сервиси - 23:23. В този момент обаче Франция записа успешно напапдение, а след това и блок аут за 23:25. 

В началото на гейма българите вървяха точка за точка срещу класния си съперник, но с поредните страхотни изяви в защита Франция дръпна с 5 точки при 10:16, а след ново спасяване Клемено реализира с пусната опка - 10:16.

Прекъсването не промени нищо, като посрещането и защитата на националния ни тим тотално се пропукаха, а след ас за 10:18 Константинов взе втория си таймаут в гейма. То също не помогна, като Буе продължи да мъчи родното посрещане, но Соколов с трудна, но успешна атака успя да прекрати серията на Франция при 11:20. Константинов реши да пусне в игра Тодор Скримов и Георги Братоев за оставащите точки, за да загреят за третия гейм. Иначе частта приключи при 15:25 в полза на европейските първенци.

Промените в състава на Пламен Константинов дадоха резултат, като България заигра с по-добри нападения. Двата отбора се захапаха от самото начало и се оттеглиха на първа почивка при 7:8 в полза на Франция след грешка в нападение на Цветан Соколов.

Двата отбора продължиха в същия ритъм и имаха много успешни нападеня, но при 15:15 Ники Николов успя да направи страхотен блок, с което осигури първи аванс на България при някоя от техническите паузи - 16:15.

Отново около 20-ата точка обаче България се пропука. Франция успя да обърне резултата, като грешка на Братоев позволи на "петлите" да поведат с 21:23 - таймаут Константинов. Мощна атака на Цветан Соколов намали резултата, но атака по диагонала на Клемено даде две точки за затваряне на мача на Франция. С ас Франция спечели с 22:25.