2 дини под 1 мишница! Владо Николов става треньор на волейболния Левски

снимка: БГНЕС

Бившият национал Владимир Николов е новият старши треньор на мъжкия волейболен отбор Левски София. Легендата и настоящ президент на столичния клуб ще заеме мястото на Петър Шопов. 

Преди повече от месец Николов напусна българската федерация по волейбол и сега се е концентрирал основно върху изграждането и подготовката на тима за предстоящия сезон. 

Бившият капитан на националния отбор даде първото си интервю като наставник на "сините" пред официалната страница на клуба във Facebook, в което обясни причините за решението си да се заеме и с подготовката на представителния състав.

"След края на сезона анализирахме внимателно представянето на отбора и преценихме, че трябва да потърсим друга възможност за старши треньор. Петър Шопов успя да изгради една добра основа и целта е да направим следващата крачка в развитието на тези млади момчета. След като напуснах федерацията, с партньорите ми стигнахме до извода, че моментът е подходящ да разширя ангажиментите си към клуба и отговорностите за неговото развитие. Честно казано, съм доста ентусиазиран и нямам търпение да започна. Няма да е лесно, но чувствам, че съм част от силен екип и съм сигурен, че ще се справим", коментира Николов.

Бившият волейболен национал се надява първо да успее да подобри дисциплината "в тренировъчния процес, във физическата подготовка, в отношението към работата". 

"Аз вярвам, че само с дисциплина може да има развитие и резултати. Другото е плод на случайност и няма как да е трайно във времето", допълни той.

"Време е младите да направят прехода от момчета към мъже. Да станат по-отговорни и да си дадат сметка какви жертви трябва да направят, ако искат да станат професионалисти, каквито се търсят и в добрите европейски отбори. Вярвам, че мога да им помогна в това", каза още Николов.

Левски няма да разчита на Георги Манчев и Спас Байрев през новия сезон и ще търси едно или две по-опитни и качествени попълнения през лятото.

"Надявам се да привлечем един или двама опитни и класни състезатели, които да помогнат за израстването на младите момчета. Те трябва да бъдат пример за тях както в залата, така и извън нея. Ще можем да споделим повече по този въпрос до края на следващия месец. Целта пред Левски София може да бъде само една - първото място. През цялата си кариера като състезател съм се стремил само към първото място. Не виждам причина това да се променя и в ролята ми на треньор. Знам, че ще е много трудно, знам, че поне няколко отбора ще направят добри селекции и ще искат същото. Трябва да направим всичко, което зависи от нас", обясни той.

Левски ще играе домакинските си мачове през следващото първенство основно в зала "Универсиада".

"Предстои да бъде подписан договор за тренировки в зала "Академик", а домакинските срещи ще бъдат основно в "Универсиада". Силно се надявам да се вместим максимално в графика, тъй като има и доста неспортни събития"ы заяви Николов.