Петима бизнесмени ще издържат ЦСКА

снимка: Булфото

Консорциум от мощни бизнесмени ще поеме финансирането на ЦСКА, пише "Тема Спорт". Сделката за собствеността на клуба обаче все още не е финализирана, макар Александър Томов да обяви, че в петък трябва да се появи съобщение на сайта на армейците, което да потвърди новината.

Причината за забавянето най-вероятно е чакан превод по сметката на "Лира Инвестмънтс", след който новите собственици окончателно ще поемат нещата в свои ръце. В понеделник се очаква Александър Томов или лицата на новото ръководство - Ивайло Манджуков и Юлиян Инджов, да дадат пресконференция, на която да бъдат разкрити повече подробности около собствеността.

Идеята е ЦСКА да бъде управляван от съдружие между поне петима бизнесмени, които ще дават пари за издръжката и дълговете на клуба. На преден план ще излязат Ивайло Манджуков и Инджов, които ще отделят и най-голям дял от средствата.

Те ще бъдат подкрепени от няколко заможни българи, които досега отказваха да помагат заради Александър Томов. С излизането на политика обаче доста бизнесмени ще ударят рамо при издръжката. Един от тях е председателят на сдружението "ЦСКА Завинаги" Александър Чакмаков, който наскоро обяви намерението си да помага със солидни суми в лично качество, но само ако собствеността се смени.

Ще има и други хора с възможности, които ще инвестират средства, но поне на този етап те остават в сянка и не желаят имената им дасе афишират. Това вероятно ще стане по-нататък.

С новата власт се очаква орязване на разходите за заплати на отбора с поне 30%. Бюджетът за месечни възнаграждения на играчите няма да бъде намален единствено при условие, че отборът стане шампион. В противен случай размерът ще бъде съкратен, а и бройката на чужденците ще намалее драстично, като идеята е в ЦСКА да играят не повече от петима чужденци.

Плащането на заплати ще стане редовно, като забавянето ще бъде с не повече от 7 дни, докато при Томов практиката бе поне 20-30 дни

просрочие. Премиите отсега нататък ще се изплащат до 3 дни след мач. Ще има солидни бонуси само при постигане на определени цели.

Ще се отделят и доста по-големи суми за школата, където предстоят и сериозни инвестиции. Това е единодушното желание на всички бизнесмени, които ще финансират ЦСКА. Очакват се големи промени и в двата ръководни органа - Надзорния и Управителния съвет. В тях ще влязат нови хора с ясна визия за бъдещето и развитието на клуба. От понеделник се очаква да започне и подробен одит на финансите на армейците.