Пеков с драматичен обрат срещу Кемилев в "Академията"

снимка: SPORTA.BG

Истинско напрегнато дерби с много драма и заряд се разигра между представителите на клуб „Е-Motion“ Ивайло Пеков и Никола Кемилев на полуфиналите на третия ранкинг турнир от българския снукър календар, провеждащ се в чисно новата зала за снукър „Академията“.

Кемилев, който е автор на най-високия брейк в турнира – 93 точки, поведе с 2:0 на своя близък колега, но след това в играта му настъпи смут и той се отдаде на нервите. Пеков намали на 2:1, след което направи два неуспешни опита да реализира халф-сенчъри (44 и 48 точки). Това обаче беше достатъчно да разстрои ритъма на Кемилев, който предаде последните два фрейма в мача и позволи на съперника си да осъществи драматичен обрат и да се класира на финала.

В другия полуфинал Братислав Кръстев се нуждаеше от около половин час, за да спечели с 3:0 срещу Христо Сираков. Брандо направи най-високия си брейк в турнира – 63 точки по пътя към успеха.

Кемилев заяви за Sporta.bg преди началото на срещата, че основната му цел в момента е добро представяне на Световното първенство по снукър за аматьори.

Първата партия между пловдивските майстори се разви равностойно, като Червените трудно влизаха в джобовете и двамата се затрудняваха да реализират по-сериозни брейкове. Със серия от 17 Пеков поведе с 48:29 при оставащи само две Червени.

Двамата състезатели започнаха оспорван дуел за Зелената, като Иво загуби целия си аванс след неуспешни изстрели по цветовете. Със кратка, но ключова серия от 11, включваща красив крос-дабъл, Кемилев успя да осъществи пълен обрат и да вземе първия фрейм.

Втората партия отново се реши по последните останали „скъпи цветове“, като крайният резултат бе 50:49 в полза на Кемилев. Отново се забеляза тенденцията двамата водещи реализатори да не могат да разгърнат потенциала си в брейк-билдинга един срещу друг, като отново нямаше по-голяма серия от 20 точки.

Третият фрейм бе изключително важен за крайния изход на двубоя и Кемилев изрази раздразнението си, когато с несупешен удар по Черната прекрати обещаваща серия на едва 17 точки. В този момент той изоставаше в резултата с 50:38. С още един мини-брейк от 9 пункта той се залепи в резултата за съперника си – 50:47. Пеков обаче първи успя да реализира Розовата след грешка на Никола и намали изоставането си във фреймовете – 1:2.

Пеков направи най-добрия си брейк в мача – 44 точки, спирайки с фаул по 5-ата останала Червена. Кемилев се завърна на масата, но се спря на серия от 15 пункта, след това предаде фрейма с фаул по Кю бола, видимо изнервен. Така резултатът в срещата стана 2:2 и след 15-минутна почивка започна решителният 5-ти фрейм.

Пеков отново нямаше късмет в стремежа си да направи халф-сенчъри – този път серията му спря на 48 точки, а Кемилев определено не бе в настроение за снукър битка. След неуспешен изстрел по Червена, той предаде фрейма и по този начин позволи на Ивайло да узакони обрата – от 0:2 до 3:2 и класиране на финала срещу Братислав Кръстев.