Пауъл се яви на изслушване за допинга

снимка: БТА

Бившият световен рекордьор в спринта на 100 метра Асафа Пауъл (Ямайка) се яви на изслушване пред Дисциплинарния панел на Антидопинговата комисия на страната по повод положителната проба за забранения стимулант "оксилофрон".

Пауъл заяви, че не може да каже с точност какви добавки е използвал, тъй като повечето от тях са били нови и той не си спомня точно имената им.

31-годишният лекоатлет ще трябва да обясни по време на 2-дневното изслушване защо през юни миналата година е дал положителна допинг-проба по време на националните квалификации за Световното първенство Пауъл и неговият агент вече обвиниха за положителната проба новия канадски треньор на атлета Крис Сюреб, който е осигурил добавките.

Именно в една от тях е открито забраненото вещество "оксилофрон". Сюреб отрече обвинението и заяви, че не е давал стимуланти на Пауъл, а спринтьорът трябва да поеме сам отговорността за допинг-теста.

Лекоатлетът е заплашен с 2-годишно лишаване от състезателни права, ако не докаже, че е употребил субстанцията неумишлено.