Палми Ранчев обясни защо Кубрат Пулев се срина срещу Кличко

снимка: boxingscene.com

Настоящият треньор на националния отбор по бокс за аматьори Палми Ранчев направи подробен анализ на загубата на Кубрат Пулев от Владимир Кличко в битката за световната титла на Международната боксова федерация (IBF) късно снощи.

Sporta.bgви представя извлечение на интервюто на Ранчев в предаването „Неделя 150“ по Българско национално радио, в което писателят и бивш национален шампион по бокс посочва всички допуснати от Кобрата грешки, без да омаловажава по никакъв начин постигнатото от Кобрата до момента, въпреки нокаута.

В последствие днес Ранчев гостува и в предаването „На светло с Люба Кулезич“ по „Нова телевизия“ и „Спорт+“ по ТВ+, като до голяма степен повтори впечатленията си и направи заключението, че щабът на Кубрат Пулев не работи за развитието му и на Кобрата е нужен нов треньор.

Ето какво сподели Ранчев пред БНР (текстът е от официалния сайт на Българско национално радио):

Според мене Кубрат имаше нужда от поне още седем-осем мача. Освен това, аз смятам, че той не промени аматьорския стил на боксиране. Няма треньор, подходящ за него, който да  му развие средната дистанция, близката дистанция, там, където протича боят при тези 12-рундови мачове. Не може да си само на далечна дистанция.

В интерес на истината, много подходящо му подбираха противниците. До момента той побеждаваше, накрая победи няколко много добри противници, но се виждаше, че в средната дистанция той пропуска някои удари, тоест щабът му не работеше за него да го развие. Той си остана в стила на боксиране от аматьорските си години, в стила на ЦСКА. Говорил съм с него, умно момче е.

При Кличко праволинейността му беше ашладисана с американската, с негърската артистичност. Докато Кубрат, който също е малко праволинеен като боксьор, прилича на Кличко, при него това си остана, това му е минус, пропусна удари, по-сложни защити не прави. Това зависи от спаринг партньорите. Кличко плащаше по 500 евро на спаринг партньори, докато Пулев трудно си намираше. Явно неговите менажери не плащат достатъчно.

Не бива да забравяме, че Кубрат Пулев се превърна в явление не само спортно, защото той рискува да влезе в този жесток бизнес, професионалния бокс, сам си сключи договора, дори, може да се каже, че снощи сам понесе всичко.

Той отдавна вече не е само спортно явление, претоварихме го с очаквания и надежди, а и той явно чувства държавата зад гърба си, българите зад гърба си. На ринга е сам, никой не може да му помогне. С този мач избърза. В четвъртия рунд се видя, че има възможности, но това не му стигна. Фигуративно казано, с тази загуба ще отиде назад.

Кличко се интересува повече от американците, от канадците, плаща се сериозно на всеки мач, печелят се десетки милиони, повече едва ли ще се срещне с Кубрат. Според мене най-тежко беше за Кубрат. Да не забравяме, че е един от малкото обществено известни личности, направил всичко сам и всичко около него е чисто! Сам рискува, труди се с таланта си.

Обкръжението му, организаторите, също търсят печалба. Кубрат е без загуба, грамаден мъж, националист, с голямо сърце, създадоха подходящ образ, който продадоха. Те буквално го продадоха, можеха да направят още три-четири мача с него като европейски шампион. Ако мислеха за него, щеше да спечели милиони от тези мачове, щеше да натрупа и опит. Те го оставиха 11 месеца без мач. Нещата трябва да се измерват и в това отношение - какво се е вложило в Кубрат и какво се е вложило в Кличко!