Палми Ранчев: Мейуедър пренаписва учебниците по бокс

Най-накрая! Мачът на ХХI век е насрочен!
снимка: БТА/AP

Каквото и да се говори преди бит­ката между Мани Пакиао и Флойд Мейуедър за обединяване на профититлите в средна кате­гория, ще бъде безсмислено. Всичко ще бъде решено, ко­гато двамата влязат в коша­рата на 2 май. Който е по-до­бър, той ще победи. Това е бок­сът.

Сега почват и номерата от страна на двата лагера. Психовойна със сигурност ще има. Ще се започ­нат номерата с ръкавиците, съдиите и т.н., както правеше Владимир Кличко с нашия Кубрат Пулев. Но това отново няма да има никакво значение, когато Мани и Флойд се качат на ринга.

Що се отнася до моите предпочи­тания, те са повече към Мейуедър. Гледам този боксьор с погледа на треньор, Флойд е много техничен. Движи се леко по ринга и прави комбинации, които са, меко казано, великолепни. С други думи - Мейуедър пренаписва учебниците по бокс.

От друга страна Мани е стандар­тен. Прави всичко с невероятна ско­рост и тежки удари, но няма креативност. И въпреки тази стандартна техника е невероятен боксьор. С ня­колко комбинации от ляв и десен приспива съперниците си на пода.

Другото уникално нещо в този сблъсък е наградният фонд. 300 ми­лиона долага е космическа сума. Двамата боксьори обаче се заслу­жили всеки един цент от тях с ат­рактивността си. Но това е нормално. Боксът от край време е зрелище. Няма да напомням мачове, които са събирали по 140 000 зрители на стадион. В момента обаче това шоу могат да го направят само средните категории. Тежките са в нокаут зара­ди боксьори като Мейуедър и Паки­ао.

Виждате какво представлява Кличко - боксьор от съветската школа с мека глава. На него много лесно му се отварят рани, но за сметка на това е издръжлив и не губи ориентация по време на мач, колкото и удари да инкасира. И при нашия Кубрат е подобна ситуацията - еднообразен. Той пък е от европейската школа. Просто в те­зи боксьори липсва техниката, липс­ва атракцията.

Така че, като гледам, скоро тежката категория няма да може да направи мач от ранга на Мейуедър и Пакиао. Дори и Кличко да стигне до мач за обединяване на титлите на всички организации, награден фонд от 300 милиона долара е не­мислим. Защото само с ляв прав не може да се направи шоу. Трябва ми­съл, трябва техника, трябва Флойд Мейуедър...

Палми Ранчев, "Меридиан мач"