Отличен български мач на снукър турнира Bulgaria Open!

снимка: Жаклина Симова

Единственият български представител в основната схема на снукър турнира PTC Bulgaria Open Братислав Кръстев се представи на високо ниво и взе фрейм на 17-ия в световната ранглиста и доскорошен член на „клуб 16“ Робърт Милкинс.

Млекаря бе информиран в петък от Sporta.bg за качествата и потенциала на Кръстев, затова подходи сериозно към двубоя и показа респект към съперника, поздравявайки го с потупване по масата при всеки добър удар.

Самият Милкинс сподели пред Sporta.bg ден преди мача, че се надява да преобърне късмета си този сезон и да се представи по-солидно в България. За съжаление, първо той трябваше да отстрани единствения роден състезател в официалната фаза – Брандо.

Въпреки поражението с 1:4, българинът остави отлични впечатления и у публиката, която бе раздвоена между неговия мач и този на Джон Хигинс на телевизионната маса. Той можеше да вземе и петия фрейм, но точно тогава пък Милкинс направи най-сериозната си серия от 67 точки за пълно разчистване.

След като премина границата от 60 точки с две кратки визити, Милкинс не можеше да продължи повече и това доведе до ефектна размяна на защитни удари, при която Млекаря поздравяваше Брандо с потупване по масата след почти всяко отиграване на българина. В крайна сметка не съвсем прецизен сейфти удар на Кръстев позволи на Милкинс да реализира 15 точки, които му бяха достатъчни за първия фрейм.

Втората партия също почна със защитна игра, но при 5:5 Млекаря се застоя малко повече около топките, за да направи 20-ина точки. Последва нова размяна на сейфти удари, която бе спечелена от Милкинс и той след това направи най-сериозния брейк от началото на мача – 78 точки за 2:0.

Брандо имаше шест точки на сметката си в третия фрейм, когато изпусна две добри възможности да се задържи повече между топките. Именно тази партия се оказа с най-много технически брак от страна и на двамата състезатели, но това пък допринесе за интригата. Кръстев получи шанс за най-високия си брейк в мача от 20 точки, но след него двамата отново бяха принудени да играят тактически. Кръстев сбърка сложна Червена за горния ляв джобм което предостави инициативата на Млекаря, но и той не бе концентриран и не направи повече от 14 точки за 43:27. При 44:34 Милкинс постави снукър зад Черната, като на масата бяха само цветовете. Брандо направи два фаула и не след дълго 17-ият в света направи разчистване до Черна (бе се пласирал добре за нея, но реши да отправи кюбола в противоположна посока).

За първи път в четвъртия фрейм Братислав Кръстев имаше първи шанс да изгради брейк, но след 20-ата точка пропусна трудна дълга Червена. В последствие поведе с 37:15, но бе поставен под снукър (упражнението бе сложно с контакт през два борда), от който два пъти не можа да излезе и предаде инициативата на Млекаря. Той се очакваше да разчисти докрай, но от две оставащи Червени, стигна само до последната Жълта. При 48:46 за фена на Ливърпул двамата започнаха сейфти дуел по Синята и Милкинс направи фаул, реализирайки кюбола – 48:51. Брандо я вкара от фрийбол и се пласира идеално за Розовата, която му беше фрейм-бол, след което я отбеляза и спечели партията – 3:1.

Брандо поведе и в началото на втория фрейм, като след шест реализирани Червени резултатът бе 22:13. Кръстев се понрави на феновете с реализиране на дълга Червена от трудна позиция, но след това изпусна следващата с удължителя, за да върне Млекаря на масата. Милкинс този път не допусна отпускане и с пълно разчистване за 69 точки оформи крайното 4:1.