От фаворит до провал за няколко седмици

галерия:

снимка: БТА/AP

Индиана Пейсърс обявиха целта си още в началото на сезона - да завършат преди Маями Хийт в редовния сезон в НБА, за да имат домакинско предимство пред шампионите във финала на Източната конференция. Причината - всички в отбора смятат, че ако мач №7 миналата година беше в Индиана, то са щели да спечелят. Това беше главната цел и, по всички изглеждаше, че могат да го постигнат.

"Пешеходците" почнаха уникално сезона и се представяха една идея по-добре от Маями Хийт дълго време, но в последните няколко седмици отборът просто... издъхна. От енергичния тим с най-добрата защита в лигата няма и помен. Нападението на отбора е далеч дори от определението "адекватно", а това се видя най-вече снощи срещу Атланта Хоукс (23 точки, отбелязани през първото полувреме - най-слабото постижение за тима в историята).

Отборът е в серия от 8 загуби в последните си 12 мача, а Хийт си позволиха още през март да почнат да пускат в "почивка" част от селекцията си, без да се интересуват дали ще приключат първи или не. Пейсърс сами загубиха първата си позиция и нямат шанс да си я върнат до края на сезона, като се има предвид, че играта им в момента няма нищо общо с тази, която показват всички плейофни отбори.

4078264

Джордж записа изключително слаб месец март, но не е само в него причината за слабото представяне на тима

Защитата, която преди Нова година допускаше малко над 93 точки на всеки 100 владения (едно от най-добрите постижения изобщо в лигата), почна да се превръща в лесна мишена за отборите. В нападение нещата са още по-зле. Рой Хибърт е неефективен (снощи записа 0-5 в стрелбата и беше закован на пейката). Джордж Хил и Ланс Стивънсън играят на "всеки лаком" и все по-често изпадат в ситуации на изолация, вместо да раздават топката. Това вреди най-вече на Пол Джордж, който най-вече заради слабата продукция на гардовете, трябва да стреля от позиции, неудобни за него. Това е и причината той да стреля под 40% през целия март. Напоследък играта му се подобри, но "една птичка пролет не прави".

Първата причина е, че треньорът Франк Вогъл се вманиачи в идеята за №1 в лигата по врее на редовния сезон. Индиана стартират в една и съща петица през целия сезон (вече 78 двубоя). Придобивките Луис Скола и Еван Търнър, и двамата от които са отлични стрелци) радко записват повече от 20 минути, което е недостатъчно, за да оставят каквото и да е отражение за отбора си. Крис Коупланд, който с точната си стрелба умее да "разширява" играта на всеки отбор, е почти неизползван от Вогъл, което до скоро не правеше впечатление на никого, но сега свободното падане на Пейсърс отключи и тази тема.

4078263

Еван Търнър получа изключително малко шанс да свикне със схемата на Индиана

Второто място на Пейсърс беше гарантирано може би още преди Нова Година, когато отборът беше пръв в НБА. В името на първата позиция обаче Вогъл прати всичките си титуляри отвъд границата от 30 минути (с редки изключения). Няма титуляр, който да записва под 30 минути средно на двубой (освен Хибърт, който след вчера е 29.9). Джордж е с над 36 минути на терена, ветеранът Уест е с над 30, Стивънсън е с 35, Хил - 33. Тези нива са още по-високи през февруари и март, което доведе до сериозно износване на играчите, които не получиха почивка в нито един момент. В същото време и Джеймс, и Бош и най-вече Дуейн Уейд в определен период от сезона получиха нужното време за почивка.

Друга основна причина е, че отборът остана без лидер. Размяната Грейнджър - Търнър "ухапа" Пейсърс, тъй като в лицето на Дани те загубиха най-опитния си играч и най-големия си лидер в съблекалнята. Пол Джордж все още не е готов да поеме тази роля изцяло, докато Дейвид Уест винаги е бил моторът на този отбор, но никога не е бил играч тип "лидер". Ланс Стивънсън се опитва да бъде лидер на терена и в съблекалнята, но често егоизмът му настройва съотборниците му срещу него. Хил пък е най-слабото звено на този отбор, като продукцията му в нападение е, меко казано, отвратителна през последните месец и половина. Търнър пък беше привлечен, за да вкарва от резервната скамейка, но, както вече споменах, треньорът Вогъл, който действително е отличен тактик и в топ 5 на треньорите в лигата, просто не умее да използва резервите си. Дори Том Тибидо, който се слави като треньор, който не пести своите титуляри, се научи да използва по оптимален начин своя "втори" отбор.  Липсата на Грейнджър определено се отразява на отбора - не толкова на паркета, колкото в съблекалнята.

4078260

Уест и Джордж не могат да покрият липсата на Грейнджър в съблекалнята на Пейсърс

Отборът загуби харизмата си и трябва да бъде направено нещо много, много спешно. Химията в тима се изпарява с всеки изминал ден, а засега Вогъл не успява да спре свободното падане. Психиката на отбора изглежда почти разрушена, след като цел №1 няма да бъде изпълнена. Най-голямото падение беше снощи, като на всички ни стана ясно, че Пейсърс, в този си вид, нямат шанс да минат и първия кръг в плейофите в иначе безумно слабата през този сезон Източна конференция.

До края на редовния сезон за отбора има 4 мача. В тези двубои всичките 5-ма титуляри не трябва да играят повече от 23-4 минути на двубой. Еван Търнър трябва да получи повече време на паркета, заедно с повече възможности за стрелба. Могат да се опитат всякакви ротации, защото така нещата не вървят. Луис Скола също трябва да бъде използван повече, а може би Хил и Стивънсън трябва да бъдат разделени и единият от двамата да приеме ролята на играч от пейката, защото в момента си пречат и повече вредят на отбора.

Свободното падане на Индиана Пейстърс продължава твърде дълго. Време за промяна все още има, колкото и да е малко, но способен ли е Франк Вогъл да вдигне младата си селекция и да се справи с Маями Хийт? Съмнявам се...

А някъде там ЛеБрон Джеймс и компания се усмихват и се надяват Индиана да не намери магията си. Поне не този сезон...