Оскар Табарес: Колумбия беше по-силният отбор

снимка: БТА/AP

Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес бе разочарован след отпадането на своя отбор от Мондиал 2014 в Бразилия, но призна, че съперникът е заслужавал повече да продължи напред.

"Урусите" бяха елиминирани от Колумбия след загуба с 2:0, като и двете попадения бяха дело на откритието на шампионата Хамес Родригес.

"Уругвай отпадна не заради сагата около Луис Суарес, а просто защото класата на Колумбия е по-голяма. Когато срещнеш опонент, който е по-добър от теб, ти трябва да приемеш това. Приемаме загубата, поздравяваме противника и се чувстваме поне малко по-добре, тъй като все пак напред отива отбор от региона - от Южна Америка", каза Табарес след мача.

Попитан дали наказанието на най-голямата звезда на отбора се е отразила, опитният специалист коментитра така: "Не знам колко енергия сме загубили след отстраняването му. Ние приемаме наказанието му, но критикуваме изключителната строгост на санкцията, която сякаш не е взета от хора от вътрешността на футбола.

За да има шоу на стадиона, на мачовете, играта се нуждае от личности като Суарес. Ние се опитахме да го защитим като човек, който е част от нашия отбор. Но когато стана ясно, че няма как на този етап да бъде част от нашия отбор, нямаше смисъл да пилеем повече енергия в тази посока.

Това казах и преди мача. Ние в отбора много добре знаехме какво става и трябваше да спрем да мислим за това и да се концентрираме върху позитивното, което имаме и което можем да извлечем. Мисля, че положихме усилия за по-добър резултат днес. Наистина, Луис е много важен за нас, но знаехме, че няма да играе и дори да бъде близо до отбора", обясни треньорът на Уругвай.

"По отношение на мача, бяхме наясно какъв противник срещаме. Знаем, че те са добър отбор, имат много добър колектив, който заедно работи в отделните фази и също така сигурно владее топката. Като допълнение имат индивидуалности, които допълнително им дават предимство.

Първото попадение наруши ритъма ни, но беше едно от най-хубавите на това световно първенство. И е 100-процентова заслуга на човека, който го вкара. След почивката изравнихме играта, но направихме и сериозни грешки.

След второто попадение опитахме да променим нещата с някои корекции в състава и в подредбата с цената на риск. Тогава се сблъскахме с вратар, който остави отбора си с два гола аванс с три чудесни спасявания и за нас нямаше повече шансове да се върнем в мача.

Горд съм с отбора, а отпадането ни на осминафинал може би е реален резултат за нас. Вижте, че световни шампиони като Италия, Испания и Англия си заминаха още след групите", завърши Оскар Табарес.