Официално: УАДА си призна - хакерските документи за допинга са автентични

Световната антидопингова агенция (УАДА) потвърди автентичността на документите, които бяха публикувани от хакерската група "Фенси Беър", обявиха от УАДА.

Вчера руските хакери публикуваха имената на още 11 състезатели от 5 държави, които имат медицинско разрешение за използване на допинг, след като пробиха базата данни на агенцията. Сред тях са и двама олимпийски шампиони от Рио 2016 от Великобритания - Никола Адамс (бокс) и Лора Трот (колоездене на писта). В списъка са още сребърните олимпийски медалисти Сиобан-Мари О'Конър (плуване) и Оливия Карнеги-Браун (гребане), както и германската тенисистка Лаура Зигемунд.

Във вторник хакерите от "Фенси Беър" обявиха, че са стигнали до данни от програмата на ADAMS, които показват, че американски спортисти са ползвали допинг със знанието на УАДА. Трите най-известни имена, разкрити от групата, са тези на сестрите Винъс и Серина Уилямс и на гимнастичката Симон Байлс.  След това на 15 септември "Фенси Беър" публикува втората част от документите, в които фигурираха имената на 25 спортисти от 8 държави, които са получили разрешение да взимат допинг по медицински причини, от тях 14 медалисти от олимпиадата в Рио де Жанейро.

Най-известните имена бяха на колоездачите Брадли Уигинс и Крис Фруум. Системата АДАМС е онлайн програма за събиране и съхранение на данни, в която се съдържа информация за местонахождението на спортистите, проведените им допинг тестове и резултатите от тях, както и медицинско разрешение за използване на определени забранени продукти.