Официално: Триадица мина във владение на баскетбола

На церемония в столичната зала Триадица беше подписан договора за безвъзмездното предоставяне на спортното съоръжение на Българска федерация баскетбол за срок от 10 години.

Подобна практика е единствена по рода си и се случва за първи път в София. Договорът беше подписан от зам.кмета на Столична община Тодор Чобанов и от президента на БФБаскетбол Георги Глушков .

„Щастлив съм от мое име и от името на кмета на София Г-жа Йорданка Фандъкова да подпишем този договор. Сигурен съм, че федерацията по баскетбол ще бъде добър стопанин през следващите 10 години.

Това е едно начало, което поставяме с този договор. Правим го заради децата на столицата и хората, които практикуват масовия спорт”, заяви зам.кмета на Столична община Тодор Чобанов.

Деца от спортни училища и школи зарадваха гостите с различни демонстрации по баскетбол, а по стар български обичаи присъстващите бяха посрещнати с хляб и сол.

„Сърдечно благодаря на Столична община за отдаването на залата. Идеята ни е тя да се превърне в атрактивно място за всички , които обичат баскетбола и искат да спортуват. Ние подкрепяме инициативата София да бъде домакин за Европейска столица през 2017 година“, сподели президентът на БФБ Георги Глушков.

На събитието присъстваха и баскетболната легенда Иван Ценов, както и Анатоли Илиев- общински съветник и секретар на инициативния комитет за кандидатурата на София за Европейска столица на спорта през 2017 година.

Проектът Европейска столица на спорта се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe) и Европейската Комисия и инициативите, представени в "Бялата книга на спорта" (точка 50).

До момента сред градовете победители са Антверпен (2013 г.), Кардиф (2014 г.), Торино (2015 г.). За Европейска столица на спорта през 2016 година претендентите са Прага и Палермо, а за 2017-а финалисти са София и Марсилия.