Официално промениха правилата на Световната лига и Гран При

снимка: fivb.com

Международната федерация по волейбол (ФИВБ) реши от 2018 г. в комерсиалните надпревари Световна лига и Световно Гран При да няма повече разделение на отборите по дивизии. И в двата турнира ще участват по 16 тима. Генералният секретар на руската федерация по волейбол Александър Яременко разкри подробности за новия формат на турнирите. 

"През следващия сезон Световната лига и Гран При ще се проведат в съвсем нов формат, ще имат ново име и ще бъдат наречени "Нова волейболна лига". Всеки турнир ще включва 16 отбора. В предварителния етап ще се изиграят 15 мача - отборите ще се срещат по веднъж. Всеки тим ще участва в пет етапа, като за четири отбора това правило няма да се променя. Същото важи и за финалната шестица", обясни Яременко.

"Новият формат на състезанието е интересен. За нас е по-лесно, ако има разширен формат на турнира. Това означава, че можем да използваме не само 17, а 22-24 играчи и така ще бъде още по-атрактивно. Ще могат да се включат нови млади играчи и да се планират големи европейски и световни турнири", сподели генералният секретар.