Официално: Клипърс ще имат нов собственик

снимка: БТА/AP

 

Все още действащият собственик на Лос Анджелис Клипърс - Доналд Стърлинг, даде финалното си съгласие да продаде "ножиците", стана ясно рано тази сутрин.

Съпругата на милиардера - Шели, през миналата седмица обяви, че е постигнала договорка с бившия изпълнителен директор на "Майкрософт" Стив Балмър за закупуването на отбора от НБА срещу 2 милиарда долара.

Това е повече от 4 пъти повече от оценката на "Форбс" за организацията (оценена на под 500 милиона долара), като първоначално Доналд Стърлинг отказваше да приеме офертата и дори заведе контра дело срещу НБА на стойност 1 милиард долара за пропуснати печалби и уронване на авторитета.

В крайна сметка обаче той се е разбрал с "лигата на извънземните", като той оттегля делото, което заведе срещу асоциацията, а от НБА също оттеглиха своя иск срещу скоро бившия собственик на Лос Анджелис Клипърс.

"Чувствам се много добре. Всичко приключва така, както трябва да бъде. Нещата можеха да се развият и по друг начин, но всичко е наред", лаконичен беше Стърлинг, след като даде "зелена светлина" на сделката, която ще направи милиардера още по-богат.

В петък собствениците на останалите 29 отбора в НБА ще се съберат, за да дискутират и одобрят сделката, която ще прехвърли правата върху организацията на Стив Балмър.

Милиардерът, който прави най-скъпата сделка в историята на НБА, а и в спорта, за трети път се опитва да се сдобие с отбор, след като удари на камък в опитите си да купи Сакраменто Кингс и Милуоки Бъкс. Причината за това е идеята му да прехвърли организацията в Сиатъл - бившият дом на Оклахома Сити Тъндър (тогава Соникс).

Едно от условията по сделката е Клипърс да останат в Ел Ей. Очаква се до няколко дни сделката да бъде финализирана официално.

Sporta.bg припомня, че продажбата на "ножиците" беше до голяма степен принудена от ръководството на НБА, след като Доналд Стърлинг беше "уловен" в ауди запис да ръси расистки обиди. Комисионерът Адам Силвър наложи доживотна забрана на милиардера да участва в баскетболните операции на който и да е тим, както и глоба от 2.5 милиона долара.

Стърлинг се беше заканил да съди НБА "до дупка", но в крайна сметка продажбата ще се осъществи без последствия за двете страни.