Официално: Изключиха Русия от Зимните игри в Пьончан 2018!

снимка: twitter.com

Руската федерация официално получи забрана да излъчва свои представители на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан (Южна Корея) 2018. Това реши Международният олимпийски комитет, който се позовава на последователни изследвания за систематична употреба на допинг от страна на руските спортисти. Основната причина за наказанието е употребата на забранени субстанции от руснаците на предишната Зимна олимпиада в Сочи, на която бяха домакини.

Важно уточнение е, че всеки руски спортист, който докаже, че не е използвал допинг, ще може да се състезава под неутрален флаг, както е с руските лекоатлети на големите турнири. Иначе подобна санкция е без прецедент в историята на Олимпиадите. 

На 4 декември стана ясно, че състезателите в зимните спортове са дали досега общо около 7000 допинг проби в подготовката за Олимпийските игри в Пьончан 2018, а 1240 от тях са на руснаци - най-много от всички националности. 

"Toва ще сложи чертата на този нараняващ епизод и ще служи като катализатор за по-ефективна антидопингова система, водена от WADA (Световната антидопингова агенция)", заяви президентът на МОК Томас Бах в Лозана. 

Всички допуснати до участие руски спортисти ще се състезават в отбора на "Олимпийските атлети от Русия". 

Ето и крайното решение на МОК:

Да изключи Олимпийския комитет на Русия (от олимпийското движение) с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн. 

Няма да се акредитират представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан министър Витали Мутко, както и неговият заместник Юри Нагорних, ще бъдат изключени от всички бъдещи олимпиади. Президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

Олимпийският комитет на Русия ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. По този начин ще се изчисти името на спорта в световен мащаб и ще се поднови борбата срещу използване на забранени вещества, твърдят от Международния олимпийски комитет.