Одобриха "Арена Армеец" за домакин на Европейското по спортна гимнастика

снимка: БТА/AP

Столичната зала "Арена Армеец" се оказа отлично съоръжение за провеждането на Европейско първенство по спортна гимнастика, стана ясно днес, след като комисия от Европейския съюз по гимнастика (ЮЕГ) инспектира залата малко повече от 2 месеца преди началото на форума.

Както е известно, България е домакин на един от най-големите форуми в световния спорт през тази година, като "Арена Армеец" ще е основното съоръжение, в което над 600 спортисти ще премерят сили за пръв път след Олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Заместник-министърът на спорта Йордан Йовчев и президентът на федерацията по спортна гимнастика Красимир Дунев присъстваха на инспекцията и запознаха европейските си гости с всеки детайл на съоръцението.

На територията на София ще се проведът 30-ия шампионат при жените, 31-ия при мъжете, както и европейските първенства за младежи и девойки, а България ще бъде представяна от пълни отбори във всички възрастови групи.

От 1-и март тече инспекцията на "Арена Армеец", като днес лично президентът на европейската федерация се запозна със съоръжението и остана много доволен от видяното.

Комисията беше особено очарована от самата зала с капацитет 12 501 места, където ще се проведе основната част от турнира. Тренировъчната зала също покри изискванията на комисията, като представителите на ЮЕГ бяха уверени, че няма да възникнат проблеми с телевизионното излъчване, местата за камерите, както и с външната светлина от прозорците.

Състезания ще се провеждат и в зала "Фестивална", която в момента е в ремонт, но също ще покрие изискванията за провеждането на Европейско първенство по спортна гимнастика.

Лично Йордан Йовчев увери, че няма да има никакви проблеми с провеждането на форума, който ще е най-мащабният след ЕП в Бирмингам през 2010 година.

Освен залите от комисията разгледаха стаите за допинг, пресконференции и съдии, както и съблекалните, ресторанта и други помещения в "Арена Армеец". Общото мнение беше, че България ще се справи без проблем с организацията на форума.

Европейското първенство по спортна гимнастика ще се проведе в София от 12-25 май, като представители от 39 страни ще се впуснат в напреварата във всички възрастови групи.

Sporta.bg ще ви направи съпричастни към всичко най-интересно преди, по време и след най-големия гинастически форум в България от над 30 години.