ОБРАТ: МОК не спира Русия за участие в Рио де Жанейро

снимка: БГНЕС/EPA

Международният олимпийски комитет взе решение да не отстранява Русия от участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. МОК намери за най-удачно да повери на международните федерации в различните видове спортове да определят кой от руснаците може да пътува за Рио.

Президентът на МОК Томас Бах съобщи официалното решение на комисията, която заседава в Лозана. През месец май "New York Times" публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри.

По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. Резултатите бяха оповестени в понеделник от комисията, оглавявана от Ричард Макларън. Той обаче не разкри нито видовете спорт, нито фамилиите на спортистите, съпричастни към допинг-машинациите. Въпреки това Световната агенция препоръча на МОК да отстрани руските атлети от участие в Рио 2016. Решение бе взето днес, тъй като Международният комитет изчака Спортния арбитражен съд в Лозана да се произнесе по жалбата на лекоатлетите срещу недопускането им в Рио.

Тя бе отхвърлена в четвъртък и така до момента само една федерация - лекоатлетическата, е взела окончателно решение за Русия. Касае се за 68 руски лекоатлети. За Бразилия няма да пътуват и спортисти, по-рано уличени в употреба на забранени вещества, без значение дали това е станало тази година или преди десет. Дори срокът на дисквалификацията му да е изтекъл отдавна, спортистът няма да получи акредитация. Руснаците ще бъдат много строго контролирани за допинг в Рио и ако по някаква причина не се явят за проба, ще бъдат незабавно изгонени от съревнованията. МОК в крайна сметка днес не се реши да вземе най-радикалното решение в 120-годишната история на организацията. Никоя страна досега не е изключвана от Олимпийски игри по решение на комитета.

Единствено имаше прецеденти на „игнориране“ на Олимпиади – първо през 1980 г. САЩ не взе участие в Игрите в Москва. Към бойкота се присъединиха още 66 държави, сред които Япония, Канада и Южна Корея. Четири години по-късно руснаците си „върнаха“, като отказаха да се състезават в Лос Анджелис заради „шовинистичните настроения и антисъветска истерия, нагнетени в САЩ“. Към този бойкот пък се присъединиха България, Куба и Полша. Преди това и след 1984 г. подобни случаи не е имало.

Съдбата на Русия днес бе в ръцете на следните 15 членове на Изпълкома на МОК:

Томас Бах (Германия) - президент на МОК

Навал Ел Мутавакел (Мароко) - вицепрезидент на МОК, член на съвета на лекоатлетическата федерация IAAF

Крейг Рийд (Великобритания) - вицепрезидент на МОК, президент на Световната антидопингова агенция WADA

Джон Коутс (Австралия) - вицепрезидент на МОК, президент на Спортния арбитражен съд (CAS)

Юй Цзайцин (Китай) – вицепрезидент на МОК, вицепрезидент на Асоциацията на националните олимпийски комитети

Чинг-Куо Ву (Тайван) - президент на Международната асоциация за любителски бокс (AIBA) и вицепрезидент на Асоциацията на международните федерации по летни олимпийски спортове (ASOIF)

Рене Фазел (Швейцария) – президент на Международната федерация по хокей на лед (IIHF)

Патрик Хики (Ирландия) - президент на Европейските олимпийски комитети (EOC)

Клаудия Бокел (Германия) – председател на комисията на спортистите към Международния олимпийски комитет

Анита Дефранц (САЩ) – координатор на лятната Олимпиада 2020 в Токио

Угур Ерденер (Турция) – ръководител на Националния олимпийски комитет на Турция, председател на Международната федерация по стрелба с лък

Гунила Линдберг (Швеция) - генерален секретар на Асоциацията на националните олимпийски комитети (АНОК)

Хуан Антонио Самаранч-младши (Испания) – първи вицепрезидент на Международната федерация по модерен петобой (UIPM)

Сергей Бубка (Украйна) – първи вицепрезидент на лекоатлетическата федерация IAAF, президент на Националния олимпийски комитет на Украйна

Вили Калтшмит (Гватемала) - президент на комисията по етика на Международната федерация по таекуондо.