Нямаме нужда от нов национален стадион

снимка: SPORTA.BG

Президентът на Слави Венцеслав Стефанов заяви, че България няма нужда от нов национален футболен стадион, а вместо това по-добрият вариант е държавата да разпредели средствата за реконструкция на стадионите в регионалните центрове.

По думите на Стефанов футболът ни може да тръгне напред само чрез инвестиции в традиционни футболни градове като Плевен, Русе, Враца, Видин, Благоевград.

Преди време се заговори за строежа на нов национален стадион, но това няма да се случи. По всичко личи, че Славия ще има нов стадион след сътрудничеството си с немската фирма IFS, като там ще се играят мачове и на националния отбор. Това ще бъде и стадионът, с който ще кандидатстваме за Евро 2020.

"Българският футбол има нужда от глътка въздух. Необходима е помощ от държавата за клубовете, вместо да се строи нов Национален стадион. Министърът на спорта Мариана Георгиева каза, че трябват 120 милиона лева за нов стадион, а вместо това тези пари е по-добре да се разпределят сред областните градове, коитоще си оправят стадионите, ще построят нови игрища, на които да тренират децата."

"Ето, например Гриша Ганчев направи стадиона в Ловеч за 5-6 милиона лева. За какво ни е нов Национален стадион? Германия като играе на "Алианц Арена" в Мюнхен да не би да е по-малко престижно. А дори и стадион като "Уембли" е на загуба. Държавата ни трябва да обърне внимание на младите, защото иначе всички ще избягат на запад и ще се превърнем в държава на малцинствата", коментира Венцеслав Стефанов на пресконференция днес.

Новият стадион на Славия трябва да бъде построен за година и десет месеца, добави президентът на клуба Венцеслав Стефанов

Той разкри, че проектът е на фаза подписване на споразумение между клуба и германския инвеститор IFS, като остава да бъдат уточнени само някои дребни детайли.

"Стадионът ще бъде копие на този на германския Майнц. Ще имаме модерен стадион, без държавата да даде една стотинка и на който ще могат да играят всички отбори. Може би немската фирма, която ще строи стадиона, мисли повече за българския футбол, отколкото някои други хора", каза Венцеслав Стефанов.