Нови 16 милиона долара за стадиона в Коритиба

снимка: БТА/AP

Властите в Бразилия предприеха бързи мерки за решение на проблема със строителсвото на стадиона в град Куритиба, който ще се използва за Световното първенство по футбол.

Както съобщи на пресконференция в Рио де Жанейро заместник-министъра на спорта Луиш Фернандеш, за строителството са отделени допълнително 39 милиона реала (16,320 милиона долара). Освен това, бяха сменени и ръководителите на строителния обект.

"Благодарение на тези мерки ние ще можем да построим стадиона в посочения предварително срок, заяви Фернандеш. Уверени сме, че на 18-и февруари всички съмнения в това ще отпаднат.

Както по-рано съобщи генералният секретар на Световната федерация по футбол (ФИФА) Жером Валке, има сериозна опасност Куритиба да бъде изваден от списъка на градовете-домакини на Световното първенство.

И това ще стане факт, ако до 18-и февруари не бъде наваксано изоставането, посочено от експертите на ФИФА. В Куритиба са планирани четири мача от Мондиал 2014.

Стадионът трябва да има 43 хиляди места като капацитет, а в списъка от мачове там са и този на световните шампиони Испания срещу Австралия от група В.

Очакванията са, че дори и при сериозно увеличаване на темпа на работа, стадионът няма да бъде готов по-рано от края на април или дори началото на май.

Планираната цена за съоръжението беше за 265 милиона реала, но след допълнителната дотация от държавата цената стига до 326 милиона или 23 процента увеличение.