Нова аванта за Франция преди Мондиал 2014

снимка: БТА/AP

Световната федерация по футбол направи жест към Франция, след като одобри нова процедура за тегленето на жребия.

Така "петлите" имат голям шанс да избегнат силните тимове на Бразилия или Аржентина. От ФИФА обявиха урните за жребия, който ще се тегли на 6-и декември.

Осемте водачи са определени на базата на ранглистата на ФИФА, а останалите урни са на географски принцип.

Европейската урна е от девет отбора и заради това един от тези тимове ще бъде пратен в урна, в която са петте африкански състава и два от Южна Америка. Този отбор ще бъде определен чрез жребий.

Предварително се очакваше, че съобразно ранглистата на ФИФА това ще бъде Франция и така "петлите" щяха да бъдат поставени в ситуация да изтеглят два много тежки съперника.

Сега обаче Франция може да си остане в европейската урна и така за съперник да има един от водачите, отбори от Африка и от Азия.

И все пак, два от непоставените най-добри европейски отбори - включително Италия, Холандия, Португалия, Франция и Англия - могат да се окажат заедно в една група с Бразилия или някоя от другите страни от Южна Америка.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер каза, че решението е взето след разговори с президенти на различни федерации, включително на УЕФА Мишел Платини.