Нов рекорд за Григор Димитров, вече само 2 места го делят от топ 10

галерия:

Григор Димитров направи поредния си запомнящ се турнир на Мастърса в Рим, което му позволи за пореден път да подобри рекордното си класиране в световната ранглиста.

Навършилият преди няколко дни 23 години талант се изкачва с две места в днешното издание на ранглистата на ATP и вече е под номер 12 в света. Това е негов личен рекорд и съответно най-доброто постижение в родния тенис.

Това издание на класацията е много важно, имайки предвид, че от него зависи по какъв начин ще бъдат поставени тенисистите в основната схема на започващия другата седмица втори за годината турнир от Големия шлем - Ролан Гарос.

Така Григор Димитров почти сигурно ще бъде поставен под номер 11 в Париж или по-напред, ако някой от тези преди него в схемата изненадващо се откаже. Гришо ще е 11-ти в схемата заради отказването №7 Хуан Мартин Дел Потро, който се възстановява от контузия в китката.

Това означава, че Григор ще има по-благоприятен жребий и в първите два кръга ще играе с по-леки съперници, а в третия кръг той ще срещне тенисист от №17 до №24 в ранглистата. Освен това българинът ще избегне съперник от топ 4 в четвъртия кръг, където би срещнал някой от играчите от №5 до №8.

Шампионът от Стокхолм, Акапулко и Букурещ записа четири поредни победи на Мастърса в Рим, като за първи път достигна до полуфинал на турнир с подобен ранг. Чудесното представяне, освен чек за 135 480 евро, му донесе и 360 точки за ATP ранглистата, благодарение на които вече е 12-и в света.

Така Гришо е на път да изпълни целта, която си постави през 2014-а, а именно влизане в топ 10 още на Ролан Гарос.

4086986