Джокович със стряскащ обрат срещу Надал преди Ролан Гарос

галерия:

снимка: БТА/AP

Новак Джокович вгорчи юбилейния 40-и финал на Рафаел Надал в турнири от Мастърс сериите, след като на финала в Рим сърбинът обърна световния №1 и спечели с 4:6, 6:3, 6:4 пред пълните трибуни във Вечния град.

Надал постигна два пробива в първата част, за да се поздрави с успеха, но след това Джокера успя да се върне в мача, възполвайки се от честите грешки на матадора най-вече от бекхенд.

Така двамата стигнаха до решаваща трета част, в която Ноле проби още в първия гейм, но Рафа успя да изравни до 3:3. точно тогава се очакваше мачът да придобие още по-равностоен вид, но Джокович буквално разби своя противник и с три поредни гейма, в които допусна едва три точки спечели титлата в Рим.

Така Джокович отново спря Надал в италианската столица, като попречи на испанеца да стигне отново до три поредни титли. Това беше 6-и пореден финал за световният №2, но той нямаше късмет и записа 2-а поредна загуба срещу големия си съперник през 2014 година.

Това беше и 5-а победа на Джокович над Надал на клей, както и негова 19 в кариерата срещу най-добрия испанец. Рафа обаче все още води с 22:19.

Двамата не губиха много време в разузнаване и отначало почнаха с най-доброто, с което разполагат. Пръв своя ритъм намери Рафаел Надал, като двамата си размениха по един гейм, но след това испанският крал на клея установи контрол.

Джокера направи две непредизвикани грешки, които позволиха на Надал да дръпне с 40:0. Сърбинът успя да отрази с мъка две от точките за пробив, но Рафа излезе на мрежата за воле и поведе с 1:2.

Световният №1 взе подаването си на 15, а след това реализира нов отличен пробив, с който взе ключов аванс от 3 гейма. Както обикновено между двамата, това не беше краят на сета, като Джокович успя да върне единия от пробивите, но Надал показа добра защита до края на сета и поведе във финала – 6:4.

Последва вихрен старт на световния №2, който набързо поведе с 0:3, но изненадващо допусна отпускане и точка за пробив в полза на Надал, който веднага се възползва и при 30:40 върна пробива за 2:3. С няколко къси в следващия гейм и убийствен форхенд по правата Джокович отново поведе с пробив и буквално срина играта на Надал, който взе само един гейм до края – 3:6 и решаваща трета част.

Още в първия гейм Новак натисна Надал на бекхенд страната, което се оказа печеливша тактика. Джокович стигна до точка за пробив със страхотен бекхенд по правата, а топка в аут на испанеца позволи на сърбина да поведе с 1:0. Той затвърди пробива на 0.

Джокера стигна до нови две точки за пробив в следващия гейм, но Надал успя да се защити, стигна до точка за гейм на няколко пъти и, в крайна сметка, успя да намали до 2:1. Той натисна Джокович и стигна до 40:30, но с ас Новак дръпна отново – 3:1.

Испанският матадор влезе отлично в следващите два гейма. Първо, той взе подаването си на 30, а след това стигна до цели 2 точки за пробив. Джокович пробва стоп воле при мрежата, но Надал достигна топката, стреля в тялото на сърбина и проби – 3:3.

Това подейства събуждащо за Джокович, който отново почна да натиска Надал на бекхенд страната, повеждайки с 0:40. Испанецът успя да се защити при първия опит на Новак, но след това прати бекхенд в аут – 3:4.

Оттам нататък Ноле нямаше никакви проблеми, като спечели подаването си на 0, а след това проби на 30, за да се поздрави с третата си титла на Откритото първенство на Италия.