Норвегия - 39 медала за 30 милиона лева, България - 0 за 50 милиона

галерия:

Пьонгчанг 2018 се превърнаха в олимпийските игри на Норвегия. Страна с население от едва 5 милиона жители, но колосална сила в зимните спортове. Нейните състезатели доминираха тотално в Южна Корея и подобриха рекорда на САЩ за най-много отличия от белия форум. Американците завоюваха 37 медала във Ванкувър 2010, но този път норвежците грабнаха цели 39.

Скандинавската страна подобри досегашното си най-добро постижение (26 от Лилехамер 1994 и Сочи 2014) с цели 13 отличия. Успя да го постигне с отбор от 109 атлети - със 133 по-малко от делегацията, изпратена от САЩ. И с 45 под тази на Германия.

Норвегия и Австрия са единствените държави с повече медали от зимни, отколкото от летни олимпийски игри.

2111572414.jpg

Аналогията с България е болезнена, но неизбежна. Годишният бюджет за спорт на Норвегия възлиза на точно 30,47 милиона лева, ако обърнем сумата в родна валута. За сравнение – за 2018 г. Министерството на младежта и спорта у нас отпуска 50 480 000 лева за спорт за високи постижения. Ако случайно сте пропуснали – родните състезатели не спечелиха нито един медал на трета поредна зимна олимпиада, а най-доброто ни класиране е шестото място на Александра Жекова.

Всъщност голяма част от норвежките олимпийци работят като водопроводчици, дърводелци или учители Те НЕ получават финансови бонуси от съответните федерации за спечелени медали. Вместо това са награждавани с възпоменателни позлатени обувки. И торти...

Разбира се, определени фактори (извън финансовите) помагат на страната да доминира в белите дисциплини. Например географското положение и социалните характеристики.

2111572413.jpg
"Ключовата дума при нас е "сняг". Освен това ние сме горди хора, но никога не се самозабравяме. Медалът е нещо второстепенно. На детските състезания дори не правим
класирания. Най-важното е, че всички сме приятели и се забавляваме непрекъснато", издава рецептата водачът на норвежката делегация Торе Йовребьо.
Дълга и студена зима. 500 планински върха с височина над 2000 метра. 460 метра средна надморска височина срещу 178 на България. Сезон, продължаващ чак до май. Ските там са национален спорт, а децата са по склоновете от невръстна възраст. Висок стандарт и прекрасни съоръжения - всичко това превръща Норвегия в зимен фактор №1. Показателна е и друга любопитна класация – когато при постиженията от Пьонгчанг 2018 се вземат предвид фактори като население, територия и БВП. Норвегия е втората най-ефективна по отношение на населението (по един медал на 133 228 жители) и №6 предвид територията (по един медал на 8314 квадратни километра площ).

Интересното е, че и по двата показателя големият печеливш е Лихтенщайн. Миниатюрната страна спечели само един бронзов медал, но той се разпределя на едва 37 531 жители и 160 квадратни километра. Лихтенщайн е и абсолютен лидер в класацията за брутен вътрешен продукт - отличието е "постигнато" с 4,93 милиарда долара. Тук Норвегия отново е на втора позиция с 12,45 милиарда долара на медал.

Общо 29 страни успяха да се вместят в класирането по отличия на завършилите в неделя зимни игри. Цели 21 от тях са европейски, включително седем от първите десет. Както вече стана дума, България отсъства.   

Цветан Баяслиев, bTV