Никола Чонгаров за Sporta.bg: Олимпиадата прави сезона още по-интересен

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Българският национал по алпийски ски Никола Чонгаров с нетърпение очаква началото на новия зимен сезон. Той, заедно с колегите си от представителния ни тим, се подготвят усилено на глетчера Пицтал, като Ники и Георги Георгиев ще започнат участието си в календара на ФИС и Европейската купа през месец ноември.


Самият Чонгаров заяви в интервюто за Sporta.bg, че ще участва в стартове от Световната купа през януари. Припомняме, че кампанията в алпийските ски започна вчера с гигантския слалом при жените в австрийския зимен център Зьолден. Лара Гут изненада фаворитките и спечели блестяща първа кариерна победа в тази дисциплина.


Днес е гигантският слалом при мъжете, като Sporta.bg вчера ви запозна по-отблизо с българския представител в Световната купа - Стефан Присадов - който ни разкри стремежите и надеждите си за новия сезон.


„Дано да съм жив и здрав и да отида на Олимпиадата, за да може да видя най-накрая защо хората толкова много хвалят и говорят за този форум. И да се представя подобаващо естествено", споделя Ники Чонгаров специално за Sporta.bg


Миналият сезон Sporta.bg се свърза с Никола, след като той се бе класирал на престижното 17-то място в Суперкомбинацията. Тогава той заяви, че с резултати като този България ще стане уважавана ски нация, а именно в тази дисциплина Чонгаров ще съсредоточи усилията си и през тази кампания.


Ето как Никола Чонгаров отговори на въпросите на Sporta.bg:

 

 

Предвкусваш ли вече началото на новия сезон, повишава ли се адреналинът?

 

Да, състезанията наближават вече и определено се усеща. А и тази година има Олимпиада, което прави нещата още по-интересни.

 

Как протичат тренировките на глетчера Пицтал?

 

Тренировките вървят супер засега, условията са отлични. Наблягаме на скоростни дисциплини, защото тук е едно от малкото места в Европа, където по това време на сезона може да се кара спускане.

 

 

Колко натоварено е ежедневието ти на този етап от подготовката, опиши какво правиш всеки ден?

 

За момента положението е средно натоварено. Сутринта се качваме на пистата към 7:30 и караме до към 12. След ски почиваме до към 4 часа и провеждаме лека, регенерираща тренировка.

 

След това следват масаж, вечеря и малко време, което всеки използва за личните си интереси. И на следващия ден пак същата програма.

 

 

Стефан Присадов ще стартира в Зьолден на 27-ми октомври, кога ще те видим теб в действие?

 

Състезанията за мен и Георги Георгиев започват в края на ноември, но те ще бъдат от календара за ФИС и Европейската купа. Първите Световни купи, на които ще участваме, ще са най-вероятно в началото на януари.

 

Какво е настроението в лагера на националния отбор, какво очаквате от новия сезон?

 

 

Настроението засега е сравнително спокойно - нищо извън нормите. Тренировките вървят добре и всички сме в добро физическо състояние. Аз и Гого ще се концентрираме в Супер комбинацията, като най важните стартове ще са световните купи и Олимпиадата.

 

Надяваме се да се представим подобаващо и да вземем точки за Световната купа. Най-важното е да вземем максимума от всяко състезание и да караме възможно най-добре.

 

Кой ще спечели големия кристален глобус този път?

 

Това вече е труден въпрос. Има много състезатели, които са способни. Определено Марсел Хиршер ще е главен претендент заедно със Аксел Лунд Свиндал и Тед Лигети. Ще е интересно да видим и как ще се представи младият Французин Алексис Пинторо.

 

Тази година, както всяка, сигурно ще е изпълнена с изненади. Никога не е ясно кой ще е в най-добра форма. Аз лично се надявам завръщането на Боде Милър да е с гръм и трясък.

 

Как си пожелаваш за протече лично за теб кампанията 2013/2014?

 

Пожелавам си да запазя концентрация и да се чувствам във форма през целия сезон. Също така ми се ще през цялата година да се забавлявам възможно най-много, защото да се занимаваш със ски професионално понякога е доста тежко и изморяващо.

 

Също така, дано да съм жив и здрав и да отида на Олимпиадата, за да може да видя най-накрая защо хората толкова много хвалят и говорят за този форум. И да се представя подобаващо естествено.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg