Ники Лауда смъмри Мерцедес за отнетата победа на Хамилтън

снимка: Guliver/Getty Images

Директорът на Мерцедес без изпълнителни функции Ники Лауда вдигна ръка срещу собствения си отбор във Формула 1 за това, че са направили огромна грешка, която е коствала победата на Люис Хамилтън в Гран при на Монако.

В 64-та обиколка на състезанието вчера излезе кола за сигурност. Към този момент лидер в състезанието бе Хамилтън с около 20 секунди преднина пред втория Нико Розберг и тогава дойде грешката допусната от екипа на "сребърните стрели".

Те повикаха шампиона си за втори път в бокса и провалиха похода му към победата, тъй като, когато Люис се завърна на пистата, вече беше загубил преднината си и от Розберг и от Себастиан Фетел, за да се озове на третото място.

"Тази грешка беше разтърсваща за Хамилтън, за мен и за всички в отбора", започна Лауда пред AUTOSPORT.

"Люис каза, че е не е доволен от гумите, но след това отбора ми реагира меко казано пресилено, викайки го отново в бокса.

Беше абсолютно несправедливо, изключително голяма грешка, която нямаше как да се поправи, понеже това е Монако и не може да изпревариш съперника си...

Извиних му се, защото това, което направихме, провали състезанието му", завърши легендарният пилот.

Отборният директор Тото Волф пък също имаше какво да каже за ощетения състезател от отбора му.

"Той притежава невероятен характер и е много силен човек. Не се съмнявайте, че ще се завърне по-силен от всякога.

Много е трудно, когато загубиш такава голяма преднина, защото това щеше да му стигне да спечели състезанието, но нямам никакви съмнения, че той ще се завърне толкова бързо, колкото го е правил винаги, когато му е било трудно", завърши отборният директор на Мерцедес.