Непобедимият Надал с 11-а Купа на мускетарите

Доминаторът на клея Рафаел Надал доказа, че няма равен на тази настилка и спечели убедително финала на Ролан Гарос. Испанецът вдигна за 11-и път Купата на мускетарите в Париж пред препълнените до краен предел трибуни на Централения корт - "Филип Шатрие". Матадорът не остави шанс в мача на младия Доминик Тийм и го разби с 3-0 сета (6;4, 6:3 и 6:2).

Преди финала специалистите считаха ,че австриецът е човекът, който може да даде здрав отпор и дори има шанс за изненада срещу Надал. На корта обаче реалностите се оказаха жестоки за Тийм. Той често грешеше непредизвикано или пък прибързваше с рискови удари. Надал пък залагаше на обичайната си маратонска игра от основната линия, а тактическата новост бе честият му сервис в тялото на опонента. 

Рафа стигаше до ранни пробиви и в трите части и показа, че няма да пуска никаква аванта и в свой стил ще гони всяка точка като хрътка. Тийм видимо не се чувстваше добре психологически и изразяваше това в перманентни нервни изблици и гневни монолози.

Титлата е общо 17-а за Надал от всички турнири от Шлема. Роджър Федерер е на върха с най-много титли – 20. А веднага след него е Матадора. Надал постигна успеха над Доминик Тийм за по-малко от три часа.

В първия сет Тийм дори успя да достигне до пробив и равенството се запази до 4:4, след което Надал взе подаването си, а след това записа и пробив, за да затвори тази част на 6:4.

Във вторият сет испанецът успя да стигне до един пробив още при първото подаване на Тийм, а до края на сета не позволи на австриеца да го върне.

Последният сет започна по идентичен начин – с ранен пробив за Надал, който бе последван от още един. До края Краля на клея не позволи да загуби подаване и триумфира с титлата. Тийм спаси четири мачбола, но при петата възможност Рафа бе безмилостен – 6:2 и край на мача.

Купата на Надал бе връчена от легендата Кен Розуъл. Австралиецът печели Ролан Гарос преди точно 50 години, а сега направи емоционално завръщане в Париж.