Неделчо Колев преизбран за шеф на федерацията по щанги

снимка: БФВТ

Неделчо Колев бе преизбран за председател на Българската федерация по вдигане на тежести, съобщава официалният сайт на централата www.wfbulgaria.com. Това стана на Общото събрание на федерацията, състояло се днес в присъствието на 44 клуба, Колев получи доверието на 42. Гласуван бе и новият Управителен съвет, в който членове са Неделчо Колев, генералният секретар Борислав Гидиков, Димитър Димитров, Владимир Боянов, Георги Михайлов, Кирил Панайотов и Живко Архондев.

Преди избора председателят на БФВТ Неделчо Колев отчете дейността за периода 2011 – 2016 г. и изтъкна основните приоритети в работата на централата. Той докладва за представянето ни на големи първенства, както и за случая със замърсената от производителя хранителна добавка, довел до лишаването ни от участие на олимпийските игри в Рио. Изтъкнато бе, че в тази сложна обстановка приоритет е била дейността с младите.

Отчетени бяха успехите за периода -  общо 154 завоювани медала от световни и европейски първенства в различни възрастови групи, от които 30 златни. Само за последната година от континентални първенства българското вдигане на тежести спечели 5 отличия при 15-годишните, 3 при 20-годишните и едно при мъжете, където се наредихме 4-ти в отборно класиране от 38 държави. Във вътрешен план бяха отчетени подобрените за периода 65 нови държавни рекорда и увеличаване с 25 % на участниците в националните първенства и турнири. Споменато бе и силно редуцираното държавно финансиране след злополучната допинг проверка от март миналата година.

На среща при спортния министър миналата седмица обаче се е стигнало до общото становище за наличието на реални основания за по-добро бъдеще. Гост на събранието днес бе зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков, който се обърна към присъстващите със следните думи: „Призовавам да загърбите дрязгите и да започнете отново да работите всички заедно. Треньорите да си сътрудничат и да помагат на старши треньора, както бе в миналото, когато системата работеше много по-успешно. Финансирането от Министерството е съобразно представянето предишните години. Според възможностите ще правим максималното да осигурим условия за развитието на този важен и от край време успешен за България спорт,“ заяви зам.-министърът.

Обсъдено бе предложението за създаване на Национална лига по вдигане на тежести. Стигна се до становището, че проектът трябва да се съгласува с общинските власти и с регламентите на подобни състезания на водещите в този спорт нации. Неделчо Колев благодари за оказаното му ново доверие и декларира увереността си да работи за успехите и обединението на всички в българските щанги. „Ще дам всичко от себе си за да защитавам и занапред по най-добрия начин интересите на нашия спорт,“ каза още Колев.