Нови две призови места днес за България на ЕВРО 2016 по щанги

Нови две призови места записа България на Европейското първенство по вдигане на тежести във Фьорде(Нор), събощава сайтът на БФВТ. В кат. до 105 кг Васил Господинов направи само един успешен опит в изхвърлянето на 175 кг, а в изтласкването премина без проблем през 210, после през 215, но не се справи със 223 кг.

Това му отреди двубой 390 кг и шесто място в крайното класиране. Титлата в тази категория бе решена по лично тегло. Латвиецът Артурс Плесниекс бе с 670 грама по-лек от поляка Аркадиуш Михалски и това го направи шампион при равни двубои 403 кг. Другото призово място за България днес донесе 16-годишната Джесика Иванова.

В дебюта си на Европейско първенство за жени Джесика се нареди пета в крайното класиране при най-тежките с двубой с 213 кг(96 кг изхвърляне и 117 изтласкване). Другата наша представителка в кат. +75 кг бе Румяна Иванова, която се състезава в група Б и с двубой 203 кг(92+111) остана 9-а в крайното подреждане. Шампонката Хрипсиме Хуршудян от Армения е с резултат четвърт тон.

Така България завършва своето участие с един бронз в двубоя и още два медала – бронз и сребро в отделните движения – всички спечелени от Владимир Урумов в кат. 62 кг. На косъм от отличията остана Божидар Андреев, класирал се четвърти в кат. 77 кг.

Наред с това Джесика Иванова е пета, Георги Шиков и Васил Господинов са шести, Стилян Грозден е седми, Румяна Иванова е девета, а Надежда Мей, Мая Иванова и Юндер Бейтула са десети. Само един от нашите 12 щангисти остана извън Топ 10 – Златко Минчев е 12-и, а неговия брат Диан Минчев не завърши поради травма.